Prilog kulturi sećanja>

Hiperinflacija i prvobitna akumulacija

prof. dr đorđe đukić
priredio: m. milošević

Apoen nominalne vrednosti od 50.000.000.000 dinara u momentu puštanja u opticaj 15. decembra 1993. vredeo je 12,50 DEM. Samo sedam dana nakon toga pušten je u opticaj apoen deset puta veće nominalne vrednosti, a prethodno emitovani apoen je u tom danu vredeo svega 0,38 DEM, što znači da je za sedam dana izgubio 97 odsto vrednosti. Prenosimo delove teksta o monetarnoj politici u doba hiperinflacije profesora Đorđa Đukića, objavljenog u "Ekonomistu" 1994, u kome je pokazano u kojoj meri su korisnici kredita iz primarne emisije u privredi u vreme hiperinflacije ostvarivali dužničku dobit


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima.

Ako još niste pretplatnik, možete se registrovati i pretplatiti

Svi članci iz aktuelnog broja plus PDF štampanog izdanja, – samo 1,49 EUR
(iz inostranstva)

Ostali oblici pretplate.

Obaveštenje za domaće korisnike

Korišćenje strane institucije elektronskog novca za plaćanja između rezidenata nije dozvoljeno važećom zakonskom regulativom Republike Srbije.

Ovim obaveštenjem NP Vreme d.o.o. Beograd se ograđuje od odgovornosti za eventualne uplate izvršene PayPal sistemom naplate suprotno važećim pravnim aktima.

Pretplatnici kojima je pretplata istekla treba da popune svoje stare podatke da bi je produžili pod starim korisničkim imenom.

Aktivni pretplatnici mogu da se uloguju i čitaju tekstove iz najnovijeg broja.

zaboravljena lozinka?

 

 

 

 

 

 

 

Novosti

 

Naslovi.net

 

Male Novine