Loader

Tenis: Dobra godina

15.novembar,00:52

"Najbolji si", rekao je Federer Đokoviću na uručenju trofeja. "Ja ne mogu da igram mnogo bolje nego što sam to danas učinio i veoma sam zadovoljan"

Mada se ceo finalni meč londonskog superturnira mogao gledati – i gledali smo ga – bez daha, čini se da je njegov ključni trenutak bio u drugom setu, pri rezultatu 5:4 za Rodžera Federera. U tom trenutku izgledalo je da se, kao u ogledalu, ponavlja situacija iz prvog seta, kada je Novak Đoković umesto pobede od 6:4 dopustio da protivnik izjednači. Elem, Federer u toj situaciji ne uspeva da iskoristi ni jednu od dve set lopte i borba se nastavlja do brejka kojim će Đokovć okončati meč (7:6 /8:6/, 7:5).

Taj ključni trenutak, u kom Đoković brejkom izjednačava rezutat na 5:5 najbolje ilustruje njegovu neverovatnu osobinu da od protivnika bude mentalno jači i pribraniji. To se videlo u svim mečevima koje je odigrao u Londonu, a najupadljivije u susretima s Endi Marijem i Huanom Martinom del Potrom. Kod Marija, koji je od prvih deset tenisera sveta u protekloj sezoni najviše napredovao, najlakše je primetiti trenutak u kom psihološki „pukne“ i počinje da gubi. Novak Đoković je, dakle, najbolji zato što iz sezone u sezonu demonstrira vidljivi napredak u igri i, još više, sigurnost u sebe koja je već postala ozbiljna pretnja protivnicima. To se moglo primetiti i u meču s Federerom, igrače, za kog je malo reći da je hladan kao led.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Finalni susret je počeo loše za Đokovića: Federer bez izgubljenog poena dobija svoj i pravi brejk na Novakov gem, potom ponovo osvaja svoj. Tek potom Đoković počinje da „ulazi“ u meč i izjednačava na 3:3. Pri rezultatu 4:4 Đoković uspeva da napravi brejk i povede s 5:4 ali Federer uspeva da spase set loptu i, potom, set ulazi u taj brejk koji, uz peripetije s mini brejkovima, dobija Novak Đoković sa 8:6.

I drugi set počinje brejkom koji posle 11 minuta razmene udaraca pravi Rodžer Federer. U narednim gemovima održava prednost – 3:2, 4:2, 4:3, 5:3, 5:4… Đoković uspeva da napravi brejk za izjednačenje, dobija svoj servis gem i još jednim brejkom završava meč.

„Najbolji si“, rekao je Federer Đokoviću na uručenju trofeja. „Ja ne mogu da igram mnogo bolje nego što sam to danas učinio i veoma sam zadovoljan“.

Novak je uobičajeno džentlemski uzvratio: „Rodžere, čast je i uživanje igrati protiv tebe“.

I zaključio ocenom s kojom je teško ne složiti se: „Godina nije mogla početi i završiti na bolji način“.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve