Loader

Da li je Balkan ugašeno krizno žarište

04.april,11:01

Barometar evropskih kriza Hajdelberškog instituta za istraživanje konflikata: Kosovo - Srbija ocena 3, konflikti s nasiljem

IZVEŠTAJ O KRIZAMA: Hajdelberški barometar 2012

Prema „Konflikt barometru“

Hajdelberškog instituta za istraživanje konflikata (Heidelberger Institut für Internationale Konfliktforschung e.V.) nezavisnog i interdisciplinarnog profesionalnog društva pri Fakultetu političkih nauka Univerziteta Hajdelberg, Balkan je kao krizno žarište uglavnom ugašen.

U jugoistočnoj Evropi, ranije konfliktima nabijenom području, u koje analitičari uključuju i Balkan, dvijalo se u prethodnom periodu 43 odsto evropskih konflikata. Sada su samo četiri od njih okarakteisani kao nasilne krize: u Rumuniji (opozicioni pokret), u Grčkoj (socijalni protesti), u Makedoniji (albanska manjina), i u Srbiju (Kosovo)…

Ukupan broj konflikata u Evropi 2012. godine ostao je na istom nivou kao i u godini pre toga – 58, s tim da je u tri četvrtine slučajeva bila reč o nenasilnim sukobima.

Na prvom mestu pominje se 14 zahteva za autonomijom i 14 pokušaja secesije.

Postoje i sukobi za uspostavljanje internacionalne premoći, svađe oko teritorije i nerešene rasprave oko sistemsko-političkih pitanja.

SRBIJA – KOSOVO: Intenzitet konflikta 3, trajanje od 1989. (Ocena Hajdelberškog instituta)

Hajdelberška merila za konflikte kreću se u rasponu od jedan do pet: Jedinica znači raspravu ili malo žučniju svađu u parlamentu, dvojka – označava nenasilnu krizu, trojka – krizu s nasiljem, četvorka – sporadični rat, a petica – rat. Svaka ocena može biti jaka, što označava tendenciju pogoršanja, i slaba, što nagoveštava smirivanje.

Na području bivše Jugoslavije konflikti Srbija-Kosovo i makedonsko-albanski konflikt, koji su okarakterisani kao secesionistički, svrstani su u kategoriju konflikta s nasiljem (3).

Konflikt Srbija-Kosovo stagnira, a ta trojka je «slaba», nižeg intenziteta, dok se makedonsko-albanskoj krizi daje jaka trojka, što znači da ta kriza ima tendenciju rasta.

Krizno područje u Preševskoj dolini dobilo je dvojku kao kriza bez nasilja, ali s tendencijom ka porastu.

Konflikti u Sandžaku u Srbiji (Vehabje, autonomistička kretanja i političko-religiozna sporenja) ocenjeni su jedinicom.

Krize u BiH s Republikom Srpskom, hrvatskim političkim partijama iz Bosne i lokalnim Vehabijama, ocenjuju se jedinicom.

Zahtevi hrvatskih Srba prema vlastima u Zagrebu, oko pitanja autonomije, takođe se ocenjuju jedinicom koja stagnira.

Konflikt Srbija-Hrvatska se ne pominje.

Četvorka je data severnom Zakavkazju u Rusiji, gde militanti traže otcepljenje, promenu političkog sistema, uvođenje religijskog fundamentalizma.

Konflikti u Evropi 2012.

• Broj konflikata u Evropi ostaje isti kao prethodne godine – 58. Barometar je inače „snimio“ 399 konflikata u svetu (za 9 više nego 2011) – 8 ratova, 25 ograničenih ratova, 43 većih nasilnih sukoba i 165 kriza s elementima nasilja.

• Evropa ostaje region s najvišim procentom (76 odsto) nenasilnih konflikata u odnosu na ukupan broj konflikata u njoj.

• Samo trinaest konflikata odvijalo se nasilno, od kojih je jedan prerastao u limitirani secesionistički rat – na ruskom severnom Kavkazu u oblasti republika Čečenija, Ingušetija, Karbadino-Balkaria, Dagestan, Karačaj-Čerkezija. Mada nenasilne, produžavaju se tenzije na Kipru (Turski Kipar) obzirom na to da su prekinuti pregovori koje podržavaju UN.

• Dva najfrekfrentnija evropska konflikta tiču se autonomija (14) i secesija (14). Secesionističke konflikte Barometar vidi u Velikoj Britaniji (Severna Irska, Škotska), Srbiji (Kosovo), Rusiji (Kavkaz), Moldaviji (Transnjestrija), Gruziji (Osetija, Abhazija), Francuskoj (Korzika), na Kipru (Turski Kipar), u BiH (RS), Azerbejdžanu (Nagorno Karabah), u Španiji (ETA, Katalonija).

• Najveće evropske demonstracije (1,5 milion demonstranata u katalonskoj prestonici Barseloni) organizovane su u katalonskom secesionističkom kontekstu.

• Šest konflikata koji se tiču secesije odvijaju se nasilno. Dva secesionistička konflikta su i dalje nasilna u zapadnoevropskim demokratijama – u Francuskoj (Korzika) i u Velikoj Britaniji (Severna Irska),

• Svi konflikti zbog autonomija su niskog intenziteta, osim onog u zapadnoj Makedoniji (albanska manjina).

• Četiri od trinaest nasilnih konflikata se odvijalo unutar članica EU. Među njima su i konflikti povezani s pogoršanjem socio-ekonomskih uslova i mera štednje u Grčkoj, (socijalni protesti) i u Rumuniji (opozicioni pokret).

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve