Loader

Obrazovanje očima političara

Investicija, a ne trošak

29.avgust,17:02

1) Veoma je loše za sve đake i studente i njihove roditelje, zaposlene u sistemu obrazovanja i naučne radnike što ovako dugo nemamo ministra prosvete. Još je lošije što, umesto da gradimo društvo zasnovano na znanju i da kroz obrazovni sistem menjamo sistem vrednosti, danas imamo obrazovni sistem koji dozvoljava kupovinu znanja i diploma i koji dozvoljava da se dese skandali poput male mature. Žalosno je što je budžet za obrazovanje i nauku smanjen u poslednjih godinu dana, a što se samo 5 odsto sredstava ulaže u školski standard. To znači da oni koji su trenutno odgovorni u državi obrazovanje smatraju troškom, a ne investicijom. Tužno je što naučni radnici danas protestuju na ulici. Danas je u Srbiji obrazovni sistem neefikasan i zastareo. Obrazovanje nema svoju ekonomsku razvojnu funkciju, nema ni socijalnu, a daleko je od toga da ima i zdravstveno-vaspitnu ulogu. Naš obrazovni sistem nažalost ne daje pravi odgovor na ekonomsku i demografsku krizu u kojoj je naša zemlja.

2) Oblast obrazovanja zauzima centralno mesto u Planu za izlazak iz krize Demokratske stranke. Obrazovanje je zapravo ključno za napredak našeg društva i za orjentaciju naše zemlje ka savremenim svetskim tokovima. Stoga mi vidimo obrazovanje kao najvažniju investiciju, a ne kao trošak. Mi smatramo da obrazovni nivo i stečene veštine moraju biti usklađeni sa potrebama tržišta rada, i da je obrazovanje ključno za promenu odnosa prema radu i promenu strukture radne snage. Mi želimo da razvijamo i čuvamo talenat, da gradimo individualnost i kulturnu svest pomoću obrazovanja, jer je to budući potencijal Srbije. Mi smatramo da treba efikasno da se investira u obrazovanje jer ćemo tako, između ostalog, uspeti da doprinesemo povećanju BDP-a. Naš Plan za izlazak iz krize u oblasti obrazovanja predlaže niz sveobuhvatnih i sistemskih mera kao što su reforma obrazovnih programa, modernizacija zakonske regulative, predlažemo „Program 10.000 stručnjaka“, prepoznavanje i pomoć mladim talentima…

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve