Loader

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Kraljevo i Raška – Svima malo, a nekom i ništa

27.novembar,11:00

Do kraja godine teško da će biti ostvareno obećanje prema kojem kraljevačkim medijima pripada 0,44 odsto javnog novca

Kraljevo (FOTO: travel.rs)
Kraljevo (FOTO: travel.rs)

Svi su izgledi da lokalni mediji u Kraljevu neće dobiti obećanih 15 miliona dinara zbog, kako je obrazloženo u izveštaju Odeljenja za finansije gradske uprave, slabog priliva novca u gradsku kasu. Konačan odgovor saznaćemo krajem ovog meseca kada je planirano zasedanje gradske skupštine i rasprava o rebalansu budžeta. Prema prvobitnoj verziji budžetskog dokumenta za podršku i podsticaj lokalnih i regionalnih medija izdvojeno je 15 miliona dinara. To, i bez eventualnog umanjenja, neće biti dovoljno s obzirom da navedena suma iznosi tek 0,44 odsto budžetskog kolača projektovanog na 3,6 milijardi dinara.

Do sada medijima je podeljeno nešto više od polovine obećane sume, odnosno 8.570.000 dinara. Tokom treće tranše, primera radi, Radio televizija Kraljevo i „Ibarske novosti“ dobile su 870.000 dinara, TV Melos 660.000, Kraljevačka televizija 600.000, televizija Miks 290.000, za radio 996 isplaćeno je 80.000, za radio M i radio Bum po 60.000 dinara.

Osim što kroje budžet, sednice gradske skupštine u Kraljevu su i prilika da lokalne televizije zarade koji dinar. Tako, čak tri ovdašnje TV stanice direktno prenose zasedanja uz naknadu od po 112.000 dinara.

I dok se televizije nekako i snađu, najviše razloga za nezadovoljstvo imaju vlasnici nekoliko portala koji, iako registrovani onako kako propisi nalažu, ove godine nisu dobili ni dinar iz gradske kase. Zbog toga je vlasnik elektronskih novina „Kraljevačke novosti“ Zoran Nikolić više puta isticao da vlast ignoriše novi Zakon o informisanju i predviđeno finansiranje medija prema projektima. Ove primedbe gradonačelnik Tomislav Ilić ne negira i objašnjava da je reč o već postojećim ugovorima, te da će Zakon o informisanju dosledno sprovoditi od 2015. godine.

Upravo dodela novca portalima bila je prošle godine tema oko koje su se sporili tadašnji gradonačelnik Dragan Jovanović i kraljevački mediji. Naime, Jovanovićevu odluku da umanji svote namenjene za tri televizije, dva radija i jedne novine i da deo kolača „servira“ i kablovskoj televiziji i portalima, vlasnici medija nisu prihvatali. Tadašnji gradonačelnik kao uslov za raspodelu novca tražio je konsenzus, a nezadovoljni novinari uputili su i pismo Aleksandru Vučiću, kao predsedniku SNS – a. Tražili su od njega pomoć uz optužbu da Dragan Jovanović, koji je na neki način i reprezent SNS-a u ovoj sredini, ne želi da ispuni zakonsku obavezu kada je u pitanju funkcionisanje i delimično finansiranje sistema lokalnog informisanja. Verovatno pritisnuti činjenicom da bez pomoći iz budžeta nema ni lokalnih medija, a sudeći prema podacima sadržanim u Odluci o završnim računima grada epilog je glasio – 14.800.000 dinara za opstanak „sedme sile“. Tako su 2013. Radio televizija Kraljevo i „Ibarske novosti“ dobile 6.250.000 dinara, TV Melos 3.100.000, a Kraljevačka televizija pomognuta je sa 2.400.000 dinara. Portal „Kraljevačke novosti“ dobio je 250.000 dinara, radio Miks 600.000, dok su po 100.000 manje dobile radio stanice M, Bum i 996. Ove brojke pokazuju da su mediji, kako se navodi u odgovorima koje smo dobili od načelnika Odeljenja za privredu i finansije Gradske uprave Milomira Prodanoviće, prošle godine iz gradskog budžeta dobili 0,49 odsto.

Godine 2012. ta suma je bila nešto manja, odnosno kraljevački mediji dobili su 12.700.500 dinara na ime pomoći. I to je bila samo varka da za novinare lokalnih medija dolaze bolji dani, buduću da im je godinu pre iz gradske kase pripalo tek 5.875.000 dinara.

Osim što je reč o zaista zanemarljivom podsticaju lokalnih medija, zamerke su nebrojano puta ponovljene i kada je reč o kriterijumima prema kojima vlasti novac raspoređuju. Na odluku kome će koliko pripasti utiče broj glasila u jednoj medijskoj kući, procene gladnosti, slušanosti i čitanosti, zatim zastupljenost informativnog programa, ali i prilično diskutabilnom kriterijumu – dosadašnja saradnja sa lokalnom samoupravom.

A malo dalje u Raški, rekli bi mnogi, svetao primer brige lokalne samouprave za gradske medije. Nažalost, samo na prvi pogled. Iako je planirano da vlasti iz opštinske kase za informisanje izdvoje skoro četiri odsto, što je prevedeno u dinare oko 30 milion, ta suma odlazi u ruke samo jednoj medijskoj kući – „Radio Raški“ u okviru koje se nalizi radio I tv stanica. I to nije slučaj samo ove godine, već je to postala praksa uprkos činjenici da ova opština punih devet godina ima još jednog emitera, televiziju Skaj. To su nam kratkim dopisom i potvrdili nadležni iz Odseka za finansije i budžet.

Naime, od 2011. do 2013. godine „Radio Raška“ dobila je između 26 i 31 miliona dinara. Da stvar bude malo jasnija, reč je o informativnoj kući koja je uz razne transformacije od nekada partijskog glasila (SPS) sada u opštinskom vlasništvu. Proces privatizacije izbegla je koristeći zakonsku obavezu emitovanja i programa na jeziku manjina, u ovom slučaju romskom. U ovoj medijskoj kući tridesetak zaposlenih proizvodi radio i TV program, u čijoj programskoj šemi preovlađuju vesti, izveštaji i reportaže.

S druge strane, vlasnik televizije Skaj Ljubinko Duduć, morao je sa prvobitnih 30 da smanji broj zaposlenih na pet, šest, odnosno na jednu televizijsku ekipu. Svoj program emituju u kablu jer, za razliku od konkurenata, nisu dobili dozvolu za frekvenciju. Novinari opravdano strahuju da će gazda uskoro dići ruke od preskupe televizije. Nadu im ulivaju obećanje gradske vlasti da će se situacija promeniti u korist televizije Skaj i finansiranje medija prema projektima.

Kraljevo

2011. – za lokalne i regionalne medije izdvojeno je 5.875.000 dinara, što iznosi 0,15 odsto gradskog budžeta

2012. – medijima je podeljeno 12.700.500 dinara, odnosno 0,42 odsto budžeta

2013. – suma namenjena medijskim kućama iznosila je 14.800.000 dinara, što je svega 0,49
odsto budžeta

Ovi iznosi deljeni su uglavnom između tri kraljevačke televizije, jednih novina i nekoliko radio stanica, a najćešće su bez novca ostajali portali. Do sada najviše je dobijala ona kuća koja se sastoji iz više medija, a to je Radio televizija Kraljevo u okviru koje izlazi i nedeljnik „Ibarske novosti“. Primera radi, prošle godine na račun ove medijske kuće iz gradskog budžeta uplaćeno je 6.250.000 dinara. Televizija Melos druga je po veličini iznosa koji su dobili od vlasti sa 3.100.000, a Kraljevačkoj televiziji pripalo je 2.400.000 dinara. Radio stanice morale su da se zadovolje daleko manjom svotom – sa po 500.000 dinara.
Od sledeće godine finansiranje će se obavljati prema projektima.

Raška

2011. – iz budžeta je izdvojeno 26.446.980 dinara, što procentualno iznosi 5 odsto
2012. – za medije je izdvojeno 29.208.886 dinara, što čini 6,45 odsto gradskog budžeta
2013. – iz budžeta je izdvojeno 31.167.598,85 dinara, tačnije 3,72 odsto
Iako u Raški postoje dve televizije, cela suma pripadala je samo državnoj televiziji i radio stanici „Radio Raška“, dok je privatni emiter TV Skaj ostajao bez pomoći.

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Trošenje javnog novca za lokalne medije“ Udruženja novinara Srbije. Projekat realizuje UNS u partnerstvu sa nedeljnikom „Vreme“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve