Loader

Finansiranje lokalnih medija

Kraljevo i Raška – Malo novca, mnogo projekata

26.mart,13:03

Vrednost ideja duplo veća od novca koje su kraljevačke vlasti namenile medijima. U Raški za 30 miliona dinara nema ko da konkuriše

Konkurs za finansiranje medijskih projekata iz budžeta grada Kraljeva završen je proteklog meseca, a u poslednjem momentu pristiglo je ukupno 14 prijava. Gradske vlasti izdvojile su ove godine za medije tek 15 miliona dinara, odnosno 0,5 odsto ukupnog budžeta, a kako saznajemo vrednost svih prijava iznosi oko 34 miliona dinara. Toliko je, kažu vlasnici lokalnih novina, radijskih i telvizijskih stanica potrebno da bi zamišljeno uspešno realizovali, budući da je sve manje novca koji mediji zarađuju prodajom oglasnog prostora. S toga, nestrpljivi su da dobiju pomoć iz gradske kase.

Kraljevo (FOTO: travel.rs)
Kraljevo (FOTO: travel.rs)

– Žuri nam se jer ono što smo zamislili treba realizovati, ne može se to učiniti bez pripreme i angažovanja tima, a vreme ističe. Nadam se da se vlast neće držati baš zakonski propisanog roka već da će ovo da okončaju i pre nego što je to zakonodavac predvideo. Uz to, očekujem da će raspodela novca zaista zavisiti od kvaliteta projekata, u suprotnom bila bi to samo forma bez suštinske promene. Krajnje bi bilo neprihvatljivo da projektno fiansiranje bude samo pokriće za rad po starom i raspodelu para prema političkoj bliskosti i stepenu lojalnosti vladajućoj političkoj opciji – kaže Zoran Nikolić, vlasnik portala „Kraljevačke novosti“.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić ima razumevanja za nestrpljenje i tvrdi da nema ništa protiv da se procedura ubrza i korektno sprovede. On kaže da će za koji dan da formira komisiju za raspodelu novca, ali u nadležnim gradskim službama ističu jedan problem koji može da utiče da se i rok od tri meseca ne ispoštuje. Naime, uprkos svim molbama i pritiscima od ovdašnjih vlasnika medija i novinara prilikom planiranja ovogodišnjeg budžeta u Kraljevu iznos za ove svrhe nije povećan u odnosu na prošlu godinu. On je duplo manji od onoga što traže mediji, pa shodno zakonskim rešenjima, svi projekti će najverovatnije, biti vraćeni autorima na revidiranje iznosa koje su predvideli i tražili. A, to onda može potrajati…

Raška
Raška

Dok u Kraljevu nema dovoljno novca za sve zainteresovane, u Raški situacija je obrnuta. Naime, iz gradske kase za medije biće izdvojneno čak 30 miliona dinara, odnosto tri odsto ukupnog budžeta. Međutim, konkurs za projektno finansiranje još nije raspisan i neizvesno je kada će to da se dogodi budući da, kako je objasnio predsednik raščanske opštine Ignjat Rakitić, za sada nema ko da konkuriše.

– Uzalud bismo to činili, jer je Radio televizija Raška u postupku privatizacije. Istina, ovde postoji i jedna privatna televizijska stanica ali mi je poznato da ne poseduje svu zakonom predviđenu dokumentaciju, dakle nije u potpunosti legalna. Kada se sve to sredi, bez odugovlačenja raspisaćemo konkurs i novac podeliti prema kvalitetu ponuđenih projekata, a nezavisno od vlasništva i toga da li je neki mediji blizak vlasti ili opoziciji – kaže Rakitić.

Podsećanja radi, i ranijih godina ova opština izdvajala je približnu sumu novca za finansiranje medija. Međutim, ceo iznos dobijala je RTV Raška koja je bila javno opštinsko preduzeće i od tog novca isplaćivala plate za četrdesetak zaposlenih. Ipak, pomenuti iznos nije promenjen ni ove godine uprkos činjenici da je predviđena privatizacija raščanskog radija i televizije.

– Proces privatizacije smo, shodno zakonskim propisima, pokrenuli i do juna treba da se okonča. Niko se još nije javio da kupi informativno preduzeća, ali ako se i javi i ako se privatizuje mi nećemo smanjivati predviđenu sumu za medijske projekte – obećava Ignjat Rakitić.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve