Loader

Trošenje javnog novca za lokalne medije

Nova Varoš – Samovolja na delu

28.maj,17:00

„Predsednik opštine Nova Varoš, Dimitrije Paunović, značajno je korigovao predloge komisije i preinačio iznose ne dajući za to prihvatljivo objašnjenj, zbog čega njegovu odluku smatramo neopravdanom i samovoljnom", stoji u saopštenju Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

Uzalud su, čini se, članovi komisije za raspodelu sredstava za projektno finansiranje medija u opštini Nova Varoš, čitali projekte pristigle na konkurs, sastančili, većali, merili kvalitet projekata i medija, donosili odluke… Predsednik opštine Nova Varoš Dimitrije Paunović, preinačio je jednostavno i jednostrano odluke komisije, preraspodelio sredstva, a ovih dana, posle odluke predsednika opštine, reagovala je i Koalicija medijskih udruženja Srbije u kojoj su UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, za sada bez ikakvog odjeka i bez naznake da bi odluka predsednika opštine mogla da se preinači.

„Komisija čija su dva člana, iskusna novinara, (jedan od članova je i potpisnik ovih redova, prim autora) imenovana je na predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (treći član imenovan je iz administracije lokalne samouprave) ocenila je projekte i predložila novčane iznose za njihove sufinansiranje. Međutim, predsednik opštine Nova Varoš, Dimitrije Paunović, značajno je korigovao predloge komisije. Paunović je iznose preinačio ne dajući za to prihvatljivo objašnjenje, zbog čega njegovu odluku smatramo neopravdanom i samovoljnom“, stoji u saopštenju Koalicije novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija u saopštenju dalje konstatuje da je za razliku od komisije koja je svaki predloženi iznos za odobrene projekte obrazložila ocenama projektnih ciljeva sa stanovišta informisanja lokalne javnosti, predsednik opštine bio mišljenja da „svi predlozi nisu realni“ pa ih je menjao tako što je pojedinim projektima značajno umanjio sredstva, dok ih je drugima znatno povećao.

„Tako je predloge komisije za dva projekta smanjio za 250.000, odnosno 150.000 na po 50.000 dinara. O obrazloženju smanjenja podrške za projekte ova dva medija, čija su sedišta van teritorije opštine, predsednik se pozvao na „dosadašnje iskustvo“. S druge strane, povećan je novčani iznos za projekat medijske kuće sa kojom je, iako ni ona nije iz Nove Varoši, ‘ostvario dobru saradnju’“ ,saopštila je Koalicija medijskih udruženja.

Ovo udruženje podseća dalje da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da ocenjivanje medijskih projekata vrši stručna komisija, da odluku o raspodeli sredstava donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs „na osnovu predloga komisije“ i da je pravo rukovodioca organa da ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona , ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži pismenim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku“.

„Predsednik opštine Nova Varoš je ovu odredbu protumačio tako što je sebi dao za pravo, bez konsultacija sa članovima komisije, da preispita ‘realnost’ njenih predloga i izmeni ih po svom nahođenju. Na taj način, obesmišljeni su javno konkurs i nezavisnost rada stručne komisije, dok je odluka o sufinansiranju javnog interesa vraćena u ličnu nadležnost pojedinca“ ,tvrdi medijska koalicija i navodi da očekuje da će se ovim povodom oglasiti Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

Dvojica članova komisije koje su imenovala novinarska udruženja – Zoran Šaponjić (UNS) i Muharem Mutabdžija (NUNS) – saopštili su da neće komentarisati odluku predsednika opštine Nova Varoš, da su svoj posao u komisiji uradili po savesti, po profesionalnim standardima i normama, najbolje što su znali i umeli, da su savesno ocenili pristigle projekte a da je dalje sprovodjenje zakona u ovoj oblasti u rukama drugih organa.

Inače, prema predlogu komisije u kojoj su bili članovi UNS-a, NUNS-a i predstavnik lokalne samouprave, preduzeću „Bukovača Kompani“ koje je vlasnik lokalne radio stanice dodeljeno je za sufinansiranje projekta informisanja građana 600.000 dinara, „Zlatarske vesti“ koje izdaju lokalne novine sa dugom tradicijom dobile su 1,7 miliona, užička radio stanica „Luna“ koja pokriva područje Nove Varoši i ima, po oceni komisije, izvanredan informativni program 150.000 dinara, Forum žena iz Prijepolja, čija je televizija odnedavno u kablovskoj mreži Nove Varoši 350.000 dinara, a „Ča Video“ iz Čačka 200.000 dinara.

Medjutim, u rešenju o raspodeli sredstva za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja, koje je potpisao predsednik opštine Dimitrije Paunović ovi iznosi su znatno izmenjeni. Tako je preduzeću „Bukovača kompani“ umesto 600.000 dodeljeno 900.000 dinara, Forumu žena iz Prijepolja umesto 350.000 – 50.000 dinara, radio „Luni“ umesto 150.000 koliko je opredelila komisija – 50.000 dinara. „Ča video“ iz Čačka po rešenju predsednika komisije umesto 200.000 dobio je 300.000 dinara.

Za predloge komisije, u rešenju koje je potpisao predsednik opštine kratko je navedeno da su – nerealni.

„Analizirajući predlog Komisije, predsednik opštine je mišljenja da svi predlozi nisu realni. Naime, dosadašnje iskustvo sa opštinom Nova Varoš u realizaciji projekata iz oblasti informisanja izostaje kod aplikanata pod rednim brojem 3. Forum žena Prijepolje i rednim br.5 „Luna press“-„Radio Luna“ Užice, kao i pokrivenost teritorije Nova Varoš, te iz tog razloga opredeljuje iznos manji od predloženog.Studio za video produkciju „Ča video“, Čačak, nasuprot prethodno iznetoj činjenici, ostvario je dobru saradnju učinivši vidljivim probleme lokalnog stanovništva i razvojne ciljeve lokalne samouprave, utoliko je potrebna veća podrška kako bi se i u ovoj godini nastavila dobra saradnja realizacijom projekta „Informisanje građana opštine Nova Varoš na nacionalnim TV emiterima i portalu „Glas zapadne Srbije“.„Bukovača kompani“d.o.o., Nova Varoš, lokalni radio koji je tradicionalno informativni servis kako gradskog tako i seoskog stanovništva opštine Nova Varoš. Realizacijom projekta „Aktuelno iz lokalne samouprave“ nastavila bi se tradicija obaveštavanja oko osam hiljada aktivnih slušalaca ovog radija. Podrškom navedenog projekta nastavila bi se pravovremena informisanost građana Nove Varoši i okolnih sela o dešavanjima u svim oblastima društvenog života“, stoji u obrazloženju predsednika opštine.

Za razliku od Nova Varaš, opština Užice je nakon reakcija novinara i UNS-a na objavljeni konkurs, povukla tekst i potom izdala novi, ispravljen na osnovu primjedbi i sugestija.

„Želja nam je bila da realizacijom našeg projekta poboljšamo informisanje gradjana Nove Varoši i smatram da smo uradili dobar projekat, ponudili dobre programe. To nije prihvaćeno, nije prihvaćeno ni mišljenje komisije, i mi nećemo uzeti ni tih 50.000 dinara. Nastavićemo da informišemo građane Nove Varoši, a nikakav aranžman sa opštinom Nova Varoš u ovom trenutku i na ovaj način ne želimo“, kaže Mileva Malešić, direktorka TV Forum iz Prijepolja.

Iz Ministarstva kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovodjenjem Zakona o javnom informaisanju i medijima za sada nema nikakve reakcije niti odgovora na zahtev Medijske koalcije.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve