Loader

Teroristički napad u Ankari

15.oktobar,10:18

Najmanje 95 mrtvih i 246 ranjenih u terorističkom napadu dvojice bombaša samoubica uoči planiranog marša mira, u znak protesta protiv sukoba između vladinih snaga i kurdskih militanata na jugoistoku Turske

Ubijeno je 95 osoba, a povređeno najmanje 246. u dve eksplozije u terorističkom napadu dvojice bombaša samoubica kod železničke stanice u Ankari 10. oktobra uoči planiranog sindikalno-levičarskog marša mira, u znak protesta protiv sukoba između turskih vladinih snaga i kurdskih boraca na jugoistoku Turske.

Ekspert za Bliski Istok Džeri Ganster vjeruje da bi u teroristički napad mogli da budu biti uključeni teroristi „Islamske države“. Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

Još dvojica bombaša samoubica uhapšena su pre napada u Ankari.

Turska policija pretpostavlja da jedan od bombaša samoubica u Ankari može biti čovek od 25-30 godina Junus Emre Alagez – stariji brat izvršiloca terorističkih akata u Suruku 20. jula Adijarman – Šeik Abdurahman Alagez (20), koji je verovatno pripadnik snaga Islamske države, izveštavaju lokalni turski mediji, pozivajući se na izvor u turskoj izvršnoj vlasti.

Turska policija je saopštila da su eksplozivne naprave korišćene u terorističkim napadima u Ankari i Suruku u julu ove godine, slične, a da su napravljene na osnovu TNT i punjene metalnim kuglama.

Kurdske milicije su inače uključene borbu protiv „islamske države“ čije su borce uspele da potisnu teroriste iz oblasti na severu Sirije.

Ipak, nedavno su Kurdi i njihove pristalice podvrgnuti nasilnim napadima u Turskoj. U junu, uoči opštih izbora, došlo je do napada eksplozivnim sredstvima na demonstracije Kurda. U julu, 32 osoba je ubijeno u napadu na mitingu za podršku kurdskim milicijama u Siriji. Ekspert za Bliski Istok Bašdar Ismail smatra da Po njegovom mišljenju, postoje nacionalistički krugovi koji nastoje da ojačaju tenzije između turskih vlasti i kurdske radničke partje PKK „, pred vanredne izbore u Turskoj 1. novembra.“

„Šta god da je, teroristički napad pokazuje da je današnja Turska podložna napadima boraca tzv. Islamske države. “ Ona je dugo zauzimala neutralan stav i sada suočava sa posledicama činjenice da u protekle 4 – 5 godina ne radi dovoljno u borbi protiv terorizma „- sumirao Bašdar Ismail.

Kurdske partije za teroristički napad optužuju vladu u Ankari. Nakon terorističkog napada u Istambulu je održan masovni protest Kurda koji su nosili veliki transparent s natpisom: «Katildevlet», «Država ubica», javio je Videti: BBC. ; Protesters gather at scene of Ankara bombings; 95 dead, Reuters )

BBC u jednoj analizi primećuje da je Turska predstavljala «autoput» kojim su u Siriju stizali dobrovoljci Islamske države iz Evrope.

Kurdska radnička partija PKK, koja se bori za samoopredeljenje Kurda od 1984. – je od strane Turske i njenih zapadnih saveznika označena kao „teroristička“ organizacija – Primirje je potpisano 2013. godine.

Primirje turskih snaga sa Kurdskom radničkom partijom PKK propalo je prošlog meseca, nakon obnavljanja sukoba u jugoistočnoj Turskoj.

Turska je prošlog leta pokrenula ofanzivu visokog rizika protiv pobunjenika Kurdistanske radničke partije (PKK), pružajući istovremeno vazduhoplovnu bazu Indžirlik na jugu Turske avijaciji SAD za napade na militante Islamske države u Siriji, pa su američki borbeni avioni F-16 stigli u vazduhoplovnu bazu Incirlik da se pridruže borbi protiv IS. SAD.

Turska tvrdi da će njen rat na dva fronta biti uspešan a kritičari kažu da strategija Turske – komplikuje njene dugotrajne probleme sa svojom velikom kurdskom manjinom.

Nasilje je eskaliralo 20. jula, sa samoubilački napad u gradu kurdske dominiraje Suruku, u blizini granice sa Sirijom.

Bombaš je digao sebe u vazduh na skupu levičarskih aktivista, ubivši 32 ljudi. Napad je očigledno naredilo rikovodstvo Islamske države. Međutim, kurdski demonstranti takođe okrivljuju tursku vladu da je dosluhu sa ID – dok Ankara tu optužbu poriče.

Dva dana kasnije, pobunjenici PKK ubili dva turska policajca, optužujući ih za da su omogućili bombaški napad u Suruku.

U međuvremenu, borci ID su se sukobili sa turskim trupama duž sirijske granice, ubivši jednog od njih.

Dok su njeni avioni bombardovali položaje islamističkih grupa „u Siriji i severnom Iraku Turska je odgovorila hapšenjem stotine osumnjičenih pristalica ID i PKK. U avgustu je više od 1.300 ljudi uhapšeno, uključujući i levičare jedne zabranjene marksističke grupe.

Turska politika je „da se pretvara da vodi rat protiv IS, a da u isto vreme nastoji da uništi PKK“, kaže Kerem Oktem, profesor u Centru za jugoistočnu evropske studije na Univerzitetu Grac u Austriji.

Videti takođe: ( Turkey v Islamic State v the Kurds: What’s going on? )

Turska - Kurdi - ISlamska država: Ko je s kim, ko je protiv koga

Na mapi: Tursko-sirijska granica

Između 25 i 35 miliona Kurda autohtonog naroda koji nastanjuje deo mesopotamske ravnice i planinsku oblast sa obe strane granice jugoistočne Turske, severnog Iraka, severo-istočne Sirije, severo-zapadnog Irana i jugozapadne Jermenije. Oni čine četvrtu po veličini etničku grupu na Bliskom istoku, ali nikada nisu imali nacionalnu državu. Početkom 20. veka, mnogi Kurdi počeli da razmišljaju o stvaranju države „Kurdistan“., ali nakon Prvog svetskog rata i poraza Otomanskog carstva, pobednici zapadni saveznici su u Ugovoru iz Sevra 1920.bili predvideli stvaranje kurdske države, međutim kada su Sporazumom iz Lozane određene granice moderne Turske Kurdi su ostavljeni sa statusom manjina u pomenutim zemljama. Tokom narednih 80 godina, svaki pokušaj Kurda da osnuju nezavisnu državu je brutalno osujećen.
U poslednjih nekoliko decenija Kurdi su se borili za autonomiju u Turskoj i igrali važnu ulogu u sukobima u Iraku i Siriji, gdje se suprotstavljaju napredovanju na džihad grupe, Islamska Država (ID).
Većina Kurda su sunitski muslimani, ali značajan deo Kurda pripada i drugim religijama.

(Videti: Who are the Kurds?, BBC 21 October 2014 )

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve