Loader

Svetski ekonomski forum u Davosu

Luksuzom protiv siromaštva

21.januar,11:48

Teme ovogodišnjeg samita „bogatih i uticajnih" sve veći problem siromaštva i nejednakosti u svetu, izazovi koje uzrokuje migrantska kriza u Evropi, posustala kineska ekonomija, globalni pakt o borbi protiv klimatskih promena...

U švajcarskom zimskom turističkom centru Davosu, od 20. do 22. januara, održaće se tradicionalni godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma (WEF), koji okuplja svetsku političku i poslovnu elitu. Na skupu će biti prisutno više 40 svetskih lidera i čak 2.500 učesnika, novinara, vodećih ekonomista, poslovnih lidera i predstavnika šoubiznisa. Teme ovogodišnjeg samita „bogatih i uticajnih“ u Davosu jesu sve veći problem siromaštva i nejednakosti u svetu, izazovi koje uzrokuje migrantska kriza u Evropi, posustala kineska ekonomija, globalni pakt o borbi protiv klimatskih promena, kao i opasnost koju u regionu Bliskog istoka predstavlja tzv. Islamska država.

U izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, objavljenom uoči početka ovog skupa, navodi se da će vodeće svetske ekonomije, kao i veliki broj zemalja u razvoju, ostati u narednih pet godina bez više od 5 miliona radnih mesta. Prema tom izveštaju, „četvrta industrijska revolucija“, u kombinaciji sa socijalno-ekonomskim i demografskim promenama, potpuno će promeniti postojeće tržište rada. U izveštaju WEF predviđa se da će zbog sve izraženijih mera štednje, otpuštanja zaposlenih, potrebe za prekvalifikacijom radne snage usled sve veće automatizacije poslovnih aktivnosti, preduzeća širom sveta ukinuti čak 7,1 milion radnih mesta. Ovaj gubitak delimično će biti nadoknađen otvaranjem nešto više od dva miliona novih pozicija u vodećim industrijskim granama u narednih pet godina.

SIROMAŠTVO I NEPRAVDA: Kada je u pitanju sve veći problem neravnomerne preraspodele bogatstva u svetu, najnoviji podaci međunarodne organizacije Oxfam, koja se bori protiv siromaštva i nejednakosti među ljudima, pokazuju da svega jedan odsto svetskog stanovništva danas ima više bogatstva nego ostatak sveta zajedno. Još dramatičnije zvuči podatak da 62 najbogatijih pojedinaca – među njima 53 muškarca – ima koliko i polovina svetske populacije. Poređenja radi, 2010. godine, „čak“ 388 milijardera raspolagalo je kapitalom koji je bio veći od ukupne imovine 3.5 milijarde najsiromašnijih stanovnika u svetu. Kontinuirana svetska ekonomska kriza, dakle, značajno je promenila „stanje na terenu“, mada očito u drugačijem smeru nego što bi mnogi pomislili. Oxfam u svojoj analizi navodi i da se ogromna imovina bogatih pojedinaca, u vrednosti od 7.6 biliona dolara – što je više nego BDP Nemačke i Velike Britanije zajedno – vešto krije u poreskim rajevima.

Na forumu u Davosu, učešće su najavile i zvezde filmske i muzičke industrije, među kojima i glumac Leonardo Di Kaprio, kao i – na ovakvim skupovima već nezaobilazni učesnik – frontmen irske grupe U2, Bono. Na skupu u Davosu predviđen je susret ministara inostranih poslova Irana i Saudijske Arabije, vodećih, mada posvađanih bliskoistočnih zemalja. Iako se u Davosu uglavnom održavaju neformalnim susreti lidera iza zatvorenih vrata, oni mogu imati veliki uticaj na buduća dešavanja u svetu. Vlada Srbije saopštila je da će premijer Aleksandar Vučić boraviti na Svetskom ekonomskom forumu, gde će imati niz bilateralnih susreta sa državnim zvaničnicima i čelnicima međunarodnih organizacija.

(Videti više: World Economic Forum Annual Meeting, 20-23 January 2016 Davos-Klosters, Switzerland; Who’s coming to Davos 2016?)

(Videti takođe: The Global Risks Report 2016 , World Economic Forum Annual Meeting, 20-23 January 2016 Davos-Klosters, Switzerland; 6 charts that explain China in the global economy, WEF, 2016 )

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve