Loader

Rusi počeli da se povlače iz Sirije

17.mart,21:59

Bombarderi Tu-154 i višenamenski Su-34 bili su u prvoj grupi aviona koja je 15. marta poletela ka mestima svog stalnog stacioniranja u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 14 marta saopštio da je zadatak postavljen pred rusko Ministarstvo odbrane u specijalnoj operaciji ispunjen i naredio da počne povlačenje osnovnog dela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije.

Bombarderi Tu-154 i višenamenski Su-34 bili su u prvoj grupi aviona koja je 15. marta poletela ka mestima svog stalnog stacioniranja u Rusiji.

(Videti više: Первая группа самолетов с авиабазы Хмеймим вылетела в пункты постоянного базирования на территории России Министерство обороны Российской Федерации)

U ruskim bazana u Tartusu i Hmejmu u Siriji, ostaje kontigent ruske vojske koji je tamo bio lociran pre intervencije vazdušno-kosmičkih sila Rusije. Putin je naredio da one budu zaštićene s mora, kopna i iz vazduha, što bi moglo da znači da u Siriji ostaje ruski raketni sistem S 400.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je pre toga podneo izveštaj o rezultatu ruske kampanje u Siriji od 30. septembra 2015. do sredine marta 2016: obavljeno je više oko devet hiljada naleta kojima su presečeni osnovni putevi dostave oružja i opreme teroristima i putevi dostave nafte u Tursku; uništeno je 209 objekata za vađenje, preradu i transport goriva, a takođe i 2.912 takozvanih «nalivnika» za transport naftnih produkata; blokirana je Palmira (oko koje se još vode borbe), a njenoj blizini je uspostavljena kontrola nad naftno-gasnim poljima i tri velika polja; uspostavljena je komunikacija vladinih snaga s Alepom; od terorista su očišćeni veliki delovi provincija Latakija, Hama, i Homs; deblokirana je aviobaza Kvajres, koja je bila blokirana duže od tri godine; na teritoriji Siriji uništeno je više od dve hiljade bandita imigranata iz Rusije i 17 njihovih komandanata…

Veću sliku Rezultati dejstva vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u Siriji, RIA Novosti možete videt u FOTOGALERIJI

Videti takođe: Sukobljene strane u Siriji

Iako je na početku kampanje u septembru 2015. Putin tvrdio da je ruska vazdušna kampanja u Rusiji ograničena u zapadnim medijima se nagađa o razlozima zbog kojih je Putin povukao «iznenadni potez. Pored nastojanja Putina da se povuče dok je u prednosti, njegove poruke sirijskom predsedniku Asadadu da treba da popusti u pregovorima koji su po pokroviteljstvom UN počeli u Ženevi 13. marta (trebalo je da počnu 9. ali je početak odložen zbog pogađanja o tome ko može u njima učestvovati), američkilist Nešenel interes pominje i nastojanje Putina da sa Saudi Aarabijom, za koju se pretpostavlja da podržava sunitske džihadiste u Siriji, postigne sporazum radi stabilzovanja svetskih cena nafte.

( Videti takođe: 5 Ways to View Putin’s Syrian Surprise The National interest, 15.03.2016. )

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve