Loader

Afera „Panamski papiri“

07.april,23:14

Među klijentima Mossack Fonseca korisnicima ofšor usluga oko 140 svetskih političara, a gde su Amerikanci? VIDEO: Putin o «Panamagejtu»: Вашего покорного слуги в списке нет (Videti takođe: Adrese srpskih firmi u panamskim papirima)

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ je 3. juna pod naslovom The Panama Papers: Exposing the Rogue Offshore Finance Industry objavio 11,5 miliona takozvanih Panamskih papira Panamapaers u kojima se spominju imena više od 140 političara i zvaničnika, kao vlasnika računa na ofšor destinacijama, aktera izbegavanja poreza, pranja novca, itd. To je više «iscurelih» dokumenata nego što je objavio Vikiliks 2006.

Dokumenti su navodno iscurili (po jednoj verziji ukrala ih je bivša ljubavnica jednog od zaposlenih) iz advokatske firme Mossack Fonseca za koju Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara tvrdi da je čuvar mnogih ofšor tajni (Panamanian Law Firm Is Gatekeeper To Vast Flow of Murky Offshore Secrets).

Procurili podaci odnose se na 214.000 ofšor-kompanija povezanih sa ljudima u 200 zemalja i teritorija formiranih i gašenih u periodu od skoro 40 godina, od kasnih sedamdesetih do kraja 2015. godine.

Firma Mossack Fonseca & Co. je počela 1986. godine, kada Ramon Fonseka spojio svoju malu advokatsku firmu u Panami sa jednom lokalnom firmom na čijem je čelu Jirgen Mosak, a panamski građanin nemačkog porekla.

Fonseka je rođen u Panami 1952. godine i studirao pravo i političke nauke na Univerzitetu u Panami i London School of Economics. Kao mladić je želeo da bude sveštenik, a kasnije je navodno radio za Ujedinjene nacije u Ženevi. Onda je odlučio da se posveti svojoj profesiji.

Jirgen Mosak je rođen u Nemačkoj 1948. godine, preselio u Panamu sa svojom porodicom u ranim 1960-im, a nakon sticanja diplome pravnika u Panami 1973, radio u Londonu, a po povratku u Kanadu pokrenuo je firmu koja se kasnije spojila s Fonsekinom firmom kada je osnovana firma Mossack Fonseca & Co.

Jirgenov otac je tokom Drugog svetskog rata bio član zloglasnog oružanog krila nacističke partije Waffen-SS. Posle rata otac je ponudio svoje usluge vladi SAD kao doušnik, da se pridruži nekoj tajnoj organizaciji bivših nacista koji se predstavljaju kao komunisti, a kasnije u Panami da špijunira komunističke aktivnosti na Kubi.

Prema istraživanju Međunarodnog konzorcijuma Explore the Panama Papers Key Figures kompanija je razvila veoma raširenu aktivnost.

Na interaktivnoj mapi ICIJ je na primer prikazan grafik 10 banaka koje su zahtevale najviše ofšor kompanija za klijente

Spisak poreskih rajeva od Kariba do Pacifika koje je koristila firma Mossack Fonseca

10 najpopularnijih poreskih rajeva po Panamskim papirima

Zemlje sa najrazvijenim «posredništvom»

U izveštaju Konzorcijuma posebno je apostrofirano da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin preko prijatelja kroz banke i pojedine kompanije oprao oko dve milijarde dolara: All Putin’s Men: Secret Records Reveal Money Network Tied to Russian Leader.

Pojavu tog izveštaja pre nego što su ga interpretirali britanski Gardijan i nemački Zidojče cajtung najavio portparol predsednika Putina Dmitrij Peskov.

Bi-Bi-Si i Gardijan navode da su bliski saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina umešani u lanac pranja novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara, da je tom operacijom rukovodila Banka Rosija koja je pod sankcijama SAD i EU zbog ruske aneksije Krima.

„Dokumenti sugerišu da je Putinova porodica imala koristi od ovog novca – deluje da on može da troši bogatstvo svojih prijatelja“, navodi Gardijan, koje se posebno fokusira na navodnog vlasnika kompanija „Sonet oversis“, „Internešenal medija oversis“, „Sanburn“ i „Sandalvud kontinental“, čelistu Sergeja Roldugina, najboljeg Putinovog prijatelja iz mladih dana i kuma Putinove starije ćerke Marije.

Prema tim dokumentima, Roldugin je lično zaradio stotine miliona dolara od sumnjivih poslova, prenosi Bi-Bi-Si i navodi da dokumenta pokazuju da je „Internešenal medija oversis „2007. godine pozajmila šest miliona dolara, a da je posle tri meseca dug otpisan za jedan dolar, tako da je toj kompaniji poklonjeno šest miliona dolara; da je „Sandalvud kontinental“ kupio imovinu za manje od dolara i prodao je posle tri meseca za 133 miliona dolara i da je dobio zajam od ruske državne banke od 800 miliona dolara a da nema dokaza da je ta kompanija na neki način garantovala za zajam ili da je otplatila dug, a da je „Sandalvud“ pozajmio novac kompaniji koja je vlasnik ski centra koji je Putin otvorio 2006, i gde je skijao 2011. i 2012, dok se njegova ćerka Katarina tamo venčala 2013. Predstavnik biznismena Arkadija Rotenberga je izjavio da je firma „Sandalvud kontinental“ dobila komercijalni kredit za konkretnu stvar, po uobičajenim uslovima, čiji rok ističe 2023. godine.

«Medijski izveštaji o navodnoj povezanosti ruskog predsednika Vladimira Putina i ofšor-transakcija vrednih nekoliko milijardi dolara imaju za cilj da diskredituju ruskog lidera uoči predstojećih izbora, Putin je „glavna meta“, ali da on nije umešan ni u kakve nedozvoljene radnje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je i sam pomenut po tome da njegova sadašnja žena, s kojom se venčao u junu prošle godine ima ofšor račun, što su oboje negirali. Ruskim državnim činovnicima i članovima njihovih porodica je zakonom iz 2015. zabranjeno da imaju novac na ofšor računima. Posle Kiparske krize 2013. Putin je istupao protiv toga da ruski biznismeni drže novac u poreskim rajevima i obećao je amnestiju onima koji vrate novac u Rusiju.

<Putin o Panamagejtu: Вашего покорного слуги в списке нет

Vladimir Putin je na skupu u istini i pravdi u Petrogradu 7. aprila, posle dužeg uvoda o pokušaju da se razbije jedinstvo ruske nacije, kako se desilo i tokom I svetskog rata komentarišući novinarsko pitanje o

o ofšor skandalu, kazao da u tom spisku nije naveden, pa u tom „prugtu specijalista“ „ne postoji ništa o čemu bi odgovarao.“

On je naglasio da ne postoji komponenta korupcije „prijatelja ruskog predsednika“ (misli se na Sulejmana Kerimova, Arkadija Rotenberga, Jurija Kovaljčuka, Aleksej Uliukaijeva Grefa, Dmitrija Peskov i njegove verenice Tatjane Navke, i violončelista Sergeja Roldugina, pominjanih u izzveštajima o «Panamskim papirima. Govoreći o violončelisti Rolduginu, Putin je rekao da je ponosan što ima takve prijatelje. Roldugin, sjajan muzičar, jedan od najboljih u zemlji, po Putinovim rečima, skoro sav novac koji je kao biznismen, akcionar velike kompanije zaradio, koristio je za nabavku muzičkih instrumenata u inostranstvu i doneo ih u Rusiju, vredne stvari, a nekoliko meseci bavi se registracijom vlasništva ovih instrumenata u državnim institucijama. Pored toga, on organizuje koncerte radi promocije ruske kulture u inostranstvu, koji se zapravo plaćaju sopstvenim novcem, rekao je Putin, ponovivši da je ponosan što ima takve prijatelje… ( Путин о „Панамагейте“: вашего покорного слуги в списке нет , RIAN, 7. 04. 2016.)

Po pojavi izveštaja Raša tudej je na svom sajtu publikovala nekoliko opsežnih odgovora u kojima se objašnjava da Putina lično u tim papirima nema, a da su tvrdnje optužbe iznete na njegov račun plod špekulacija i nove ofanzive «putinofobije» pred ruske parlamentarne izbore koji treba da se održe u septembru 2016. Jedan od tekstova sugeriše da je Putin napadnut bez razloga i povoda ( Рекордная утечка путинофобии: мировые СМИ снова заговорили о президенте России без особого повода, a RT takođe prenosi izbor komentara čitalaca pojedinih zapadnih medija pod naslovom «Nikada nisam video tako očiglednu propagandu». U jednom od odgovora se nabraja pet pet grehova Putina po Panamskom otkrovenju– u kojima nema Putina: Njegova famijija je vlasnik naftne kompanije – da bi se klikom na sliku pojavio odgovor – te to je Mesi, njegov otac ima ofšor račun – ne to je otac britanskog premijera Dejvida Kamerona…

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je često pozivao na borbu protiv utaje poreza i izbegavanja plaćanja ove obaveze želeo da komentariše sadržaj navodnih dokumenata koji pokazuju da je njegov pokojni otac Ijan Kameron izbegao plaćanje poreza preko ofšor kompanija, ali je zatražio kopije podataka o svim klijentima tog slučaja.

List Indipendent pod naslovom Panama-papers: David Kameron faces questions over fathers off shore fund injersey, piše da Kameron nije razjasnio da li je imao koristi od očevih poslova…

Od istaknutih političara koji su kontrolisali ofšor-kompanije navedena su imena premijera Islanda i Pakistana, kralja Saudijske Arabije, deca predsednika Azerbejdžana, predsednik Argentine, bivši premijeri Gruzije, Iraka, Jordana i Katara, kao i aktuelni predsednik Ukrajine Porošenka (za koga je glavni tužilac Ukrajine rekao da nema dokaza da je umešan u bilo kakve nezakonite radnje), imena zvaničnika bliskih bivšem venecuelanskom predsedniku Ugu Čavezu, koji je umro 2013, bivšeg premijera Islanda Sigmundira Gunlaugsona koji je navodno imao neprijavljeni interes u bankama koje je spasavala država; da su sklanjali novac u poreske oaze preko panamske advokatske kancelarije visoki zvaničnici kineskog režima, među njima Deng Đijaguej, suprug starije sestre kineskog predsednika Si Đinpinga, kao i Li Ksjaolin, ćerka bivšeg kineskog premijera Li Penga…

Pominju se i 33 osobe i kompanije koje je vlada SAD stavila na crnu listu zbog postojanja dokaza da su poslovali sa meksičkim dilerima droge, terorističkim organizacijama poput Hezbolaha ili država Severne Koreje i Irana, pranje novca u Brazilu od strane političara, podmićivanju čelnika FIFA… Među onima koji su navodno koristio uslugama te advokatske firme pomenut je i Mišel Platini, a i dvadesetak imena fudbalskih zvezda, među kojima su igrači Barselone, Real Madrida i Mančester junajteda, među kojima i ime Lionela Mesija.

Pominje se oko 1.000 italijanskih klijenata, među kojima i predsedavajući nacionalne avio-kompanije „Alitalija“ Luka Kordero di Montecemolo.

Slovenački list Delo piše da je, prema dokumentima koja su do sada analizirana, najmanje 78 slovenačkih kompanija i 74 Slovanaca navodno povezano s kompanijama osnovanim preko firme „Mosak Fonseka“.

Australijske poreske vlasti objavile su da istražuju više od 800 bogatih klijenata te advokatske kancelarije i da su ih povezale sa 120 s ofšor-firmi u Hongkongu“.

Istragu su počele i poreske vlasti Novog Zelanda.

Francusko tužilaštvo za privredni kriminal saopštilo je da pokreće preliminarnu istragu o velikoj utaji poreza.

Direktor i jedan od dvojice osnivača advokatske kancelarije “ Mossack Fonseca “ Ramon Fonseka Mora je za AFP izjavio da je njegova kancelarija oformila više od 240.000 firmi, a da je „velika većina“ njih osnovana je „u legitimne svrhe“. Ističe da njegova advokatska kancelarija nije odgovorna za aktivnosti kompanija.

„Posvećeni smo stvaranju legalnih struktura koje prodaju svojim posrednicima kao što su banke, advokati, trustovi, a oni imaju svoje krajnje klijente koje mi ne poznajemo“, rekao je. Kompanija Mossack Fonseca je saopštila da je krađa njenih dokumenata – krivično delo. ICIJ u na svom sajtu posetioce oprezno opominje da ne tvrdi da je iko ko je pomenut u Panamskim papirima izvršio krivično delo, ali uvodni video The Panama Papers: An Introduction šalje veoma jaku propagandnu poruku: govori o povezanosti korisnika ofšor usluga sa ratom u Siriji, za koji isključivo optužuje snage Bašara Asada koje bacaju bombe koje raznose decu, a da su snabdevači asadovih snaga gorivom klijenti kompanije Mossack Fonseca; o silovanjima devojčica od strane biznismena u Rusiji, povezanosti posledica ofšor industrije i smrtnosti dece u Ugandi itd…

Videti više: Panamapaers, ICIJ

International Consortium of Investigative Journalists ICIJ

The Panama Papers: Exposing the Rogue Offshore Finance Industry

Panamanian Law Firm Is Gatekeeper To Vast Flow of Murky Offshore Secrets, ICIJ

Mossack Fonseca

Panamanian Law Firm Is Gatekeeper To Vast Flow of Murky Offshore Secrets

Panamskie otkrovenija – Pet grehova Putina – ili ne Putina RT interaktivna grafika 03. 04. 2016.

Рекордная утечка путинофобии: мировые СМИ снова заговорили о президенте России без особого повода RT на русском, 03. 04. 2016.

RT izbor komentara čitalaca pojedinih zapadnih medija pod naslovom «Nikada nisam video tako očiglednu propagandu»

Золото партитуры НОВАЯ ГАЗЕТА, 6. 03. 2016.

Путин о „Панамагейте“: вашего покорного слуги в списке нет , RIAN, 7. 04. 2016.

Najveće curenje informacija iz ofšor zona u istoriji , KRIK, 03. 04. 2016.

Panama Papers: Where are the Americans? BBC, 6. 03. 2016.

Critics Call Delaware a Tax Haven, NYT, MAY 29, 2009

*Ovo inače nije prvi slučaj da je pokrenuta kampanja za razotkrivanje tajni poreskih rajeva. Na primer, pre dve godine, u aprilu 2013. Međunarodni konzorcijum istraživačkikog novinarstva je objavio spisak 122.000 of-šor kompanija, 13.000 privatnih računa u poreskim rajevima i 12.000 agenata koji osnivanju virtuelne firme u poreskim rajevima, ali je kampanja ubrzo utihnula. (Videti dosije Udar na poreski raj Vreme vesti, 04. 04. 2013. i ostale povezane tekstove – DOLE.)

A gde su Amerikanci?

Po pitanje su prvo postavili ruski mediji, koji su objavljivanje Panamskih papira opisivali kao novi talas antiputinske histerije. Jedno od putanje je glasilo: A gde je tu Hilari Klinton, čija je ćerka Čelzi radila kao menadžer hendž fonda?

Prema BBC, Konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) je identifikovao 211 ljudi sa adresama u SAD, koji su bili vlasnici ofšor računa, ali da nije bilo jasno da li su svi oni američki državljani. Neki stručnjaci tvrde da Amerikanaca nema zato što su američki zakoni su utaja poreza su stroži nego drugde, a drugi kažu da „Amerikanci ne treba da idu daleko“ jer su zakoni u američkim državama Delaver, Nevada i Vajoming pogodni za korporacije koje žele da oforme fiktivne kompanije kako bi se izbegli veće poreze u svojim državama.

U jednom izveštaju Njujork tajmsa (Videti tekst Critics Call Delaware a Tax Haven, NYT, MAY 29, 2009) kritičari kažu da su ovi aranžmani „odgovorni“ za transformaciju Delavera u kopnenu verziju poznatog poreski raja Kajmanskih ostrva, dok zvaničnici u Delaveru tvrde da su takva poređenja „netačne“.

U SAD poreski raj nije samo Delaver. Profesor Džejson Šarman, sa Univerziteta Griffith u Australiji, izjavio je za agenciju Rojters u 2011. godini: „Somalija ima malo više standarde od Vajominga i Nevade.“ Formiranje društva sa ograničenom odgovornošću u Nevadi ili Delaveru može se završiti preko noći. Do sada nisu preduzete nikakve odgovarajuće vladine mere radi istrivanja poreske pravde.

Američke federalne vlasti na tu situaciju gledaju ako na stvar pojedinih američkih država i tolerišu je.

Ove dve države SAD često pominjane u papirima firme Mossack Fonseca.
Neki autori koji istražuju ovu oblast kažu da su Amerikanci koji su želeli da izbegnu porez davali prednost mestima kao što su Bermuda, Kajmanska ostrva ili Singapuru, a ne Panama. Singapur se u nekim krugovima smatra za jednu od prioritetnih opcija za Amerikance žele da izbegnu porez…

U ovim zemljama se govori engleski i radi se na osnovu engleskog običajnog prava, a tamošnje političke sisteme Amerikanci vide kao stabilnije.
Jedan profesor prava na Univerzitetu Mičigen procenjuje da se godišnji iznos nezakonitog izbegavanja plaćanja poreza u SAD kreće u rasponu od 20 milijardi do 70 milijardi dolara.

Panama Papers: Where are the Americans? BBC, 6. 03. 2016.

Critics Call Delaware a Tax Haven, NYT, MAY 29, 2009

Konzorcijum ICIJ

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (International Consortium of Investigative Journalists) je međunarodna mreža od 160 novinara u 60 zemalja koji je 1997. pokrenuo Centar za javni integritet (Center for Public Integrity, CPI), američka neprofitna organizacija istraživačkog novinarstva.

ICIJ je u saradnji sa 86 novinara iz 46 zemalja petnaest meseci istraživao dokumentaciju u čiju su analizu pored ostalog uključeni BBC, „Gardijan“, „Vašington post“, „Mond“, švajcarske „Nedeljne novine“, nemački „Zidojče cajtung“ i NDR. Kompjuterski programeri iz Nemačke, Britanije i Kostarike napravili su softverske programe za tu akciju ICIJ, a analitičari s Novog Zelanda metodologiju za to u kojim zemljama i kako treba istraživati.
CPI je američka neprofitna organizacija istraživačkog novinarstva. Sarađuje sa grupama za pritisak kakva je na primer Grinpis i druge (Greenpeace, The Tax Justice Network, Tobacco Free Kids i sl.). Objavila je na desetine izveštaja o lobiranju, finansijskoj krizi, finansiranju izbornih kampanja, klimatskim promenama, ali i nekoliko knjiga, među kojima je bestseler The Buying of the President.

NVO CPI je finansirana individualnim dobrotvornim prilozima. Među njenim donatorima su Fordova, Soroševa i fondacija Barbre Strejsend… (the Sunlight Foundation,the Ethics and Excellence in Journalism Foundation, the Ford Foundation, the John D.and Catherine T. MacArthur Foundation, the John S. and James L. Knight Foundation, the Omidyar Network, the Open Society Foundation, Pew Charitable Trusts, The Barbra Streisand Foundation…).

Adrese srpskih firmi u panamskim papirima

Addresses (48)

10; ASTRONOMSKA; 11000 BELGRADE; SERBIA

Serbia

Panama Papers

32 212 Preljina; Serbia; 032 380 420

Serbia

Panama Papers

37 Vojvode Misica Blvd. 11000 Belgrado Serbia and Montenegro

Montenegro

Panama Papers

80/20 KRALJICE KATARINE; 11000 BEOGRAD; SERBIA

Serbia

Panama Papers

Astronomska 10; 11000 Belgrade; Serbia

Serbia

Panama Papers

Business Centre USCE; Bulevar Mihalja Pupina; 6/12; Belgrade; Republic of Serbia

Serbia

Panama Papers

DR. A. NETA 56; NOVI BEOGRAD; SERBIA

Serbia

Panama Papers

Ilindenska 30; 11000 Boegrad; Serbia

Serbia

Panama Papers

J. Gagarina 47; Beograd; Serbia

Serbia

Panama Papers

KOSTE RACINA 24; SERBIA; SERBIA.

Serbia

Panama Papers

Lucica; 12000 Pozarevac; Serbia

Serbia

Panama Papers

MHALA AVRAMOVICA J-0V S19; 11040 BEOGRAD; SERBIA

Serbia

Panama Papers

Milan Tankosica 27; 11000 Belgrade; Serbia; Europe

Serbia

Panama Papers

NEZNANIH JUNAKA 7; 36319 SJENICA; SERBIA

Serbia

Panama Papers

Preljina BB; 32212 Cacak; Serbia

Serbia

Panama Papers

Principa 73; Novi Sad 21208; Serbia

Serbia

Panama Papers

Prvomajska 28; 11080 Zemum; Serbia

Serbia

Panama Papers

RATKA PAVLOVICA 9; SERBIA; SERBIA.

Serbia

Panama Papers

Rulpinska; 66v; 21470 Backi Petrovac; Republica of Serbia

Serbia

Panama Papers

ulica K. Milosa 186/2; 34300 Arandjelovac; Serbia

Serbia

Panama Papers

Njegoseva 55 1100 Beograd Serbia

Serbia

Offshore Leaks

Vladimira Popovica 6, A312 Beograd, 11070 Serbia

Serbia

Offshore Leaks

Timocka Str.9, 19314 Aleksandrovac, Serbia.

Serbia

Offshore Leaks

St. Zmajevacka no 35, Belgrade. Republic of Serbia.

Serbia

Offshore Leaks

30 D,Belgrade, Yugoslavia,Serbia.

Serbia

Offshore Leaks

Cakorska 4, 11000, Belgrade, Serbia.

Serbia

Offshore Leaks

Ribarska Street No.6, Novi Sad, Republic of Serbia.

Serbia

Offshore Leaks

KOSIC & SUTTI St. Desanke Makimovic no.6 Belgrade Republic of Serbia Mr. Dragan Kosic

Slovakia

Offshore Leaks

Mrs. Dubravka Kosic KOSIC & SUTTI St. Desanke Makimovic no.6 Belgrade Republic of Serbia

Serbia

Offshore Leaks

Repulic of Serbia, Belgrade,27, Mart Street,#14.

Serbia

Offshore Leaks

Otona Zupancica 8/26 11000 Beograd, Serbia

Serbia

Offshore Leaks

Omladinskih Bridada 41181 11070 Belgrade, Serbia

Serbia

Offshore Leaks

Omladinskih Brigada 41/81, 11070 Belgrade, Serbia

Serbia

Offshore Leaks

( ICIJ, Offshore Leaks Database, Search results for „serbia“, Addresses (48)


Officers (54)

Iva ZEBELJAN

Serbia

Panama Papers

DANGUBIC VUJADIN

Serbia

Panama Papers

Mladen Jovasevic

Serbia

Panama Papers

JACOBUS MARTHINUS LOURENS BASSON

Serbia

Panama Papers

DEJAN JOVICEVIC

Serbia

Panama Papers

Dorde Jovanovic

Serbia

Panama Papers

Mrs. Iva ZEBELJAN

Serbia

Panama Papers

Yvan Curkovic

Serbia

Panama Papers

MIROSLAV DURIC

Serbia

Panama Papers

Rudnap Group AD

Serbia

Panama Papers

RATIBORKA NALOVIC

Serbia

Panama Papers

THE BEARER (MR.EVGENY SEMENOV)

Serbia

Panama Papers

THE BEARER (MR.EVGENY SEMENOV)

Serbia

Panama Papers

MR. NEDELJKO MATIC

Serbia

Panama Papers

VLADIMIR BANJAC

Serbia

Panama Papers

KLEMEN KLJUN

Serbia

Panama Papers

BRANKO OBRADOVIC

Serbia

Panama Papers

MR. NANDI AHUJA

Serbia

Panama Papers

Radisa SPASIC

Serbia

Panama Papers

VLADIMIR RAKICEVIC

Serbia

Panama Papers

Slobodan Stricevic

Serbia

Panama Papers

DEJAN MITROVIC

Serbia

Panama Papers

ZORAN FLORIC

Serbia

Panama Papers

THE BEARER

Serbia

Panama Papers

Mr. Dragan Milosavljevi

Serbia

Panama Papers

Dragan Milosavljevic

Serbia

Panama Papers

THE BEARER

Serbia

Panama Papers

THE BEARER

Serbia

Panama Papers

Mr. Zoran Todorovic

Serbia

Panama Papers

Dubravka Zivkovic

Serbia

Panama Papers

DANGUBIC VUJADIN

Serbia

Panama Papers

MR. ZORAN FLORIC

Serbia

Panama Papers

Svetlana Jakopovic

Serbia

Offshore Leaks

Zvonko Jakopovic

Serbia

Offshore Leaks

Irena Cvetic

Serbia

Offshore Leaks

Slobdan Perovic

Serbia

Offshore Leaks

Slobodan Petrovic

Serbia

Offshore Leaks

Mr. Dusko Perovic

Serbia

Offshore Leaks

Bogichevich Sinisha

Serbia

Offshore Leaks

Slobodan Perovic

Serbia

Offshore Leaks

Mr.Aleksandar Vasiljevic

Serbia

Offshore Leaks

Mrs.V iktoriya Boklah

Serbia

Offshore Leaks

Mr.Dusko Perovic

Serbia

Offshore Leaks

Lekic Dejan

Serbia

Offshore Leaks

Branko Minceski

Serbia

Offshore Leaks

Vesna Matkovic

Serbia

Offshore Leaks

MR. Marinkovic Dragisa

Serbia

Offshore Leaks

Milovan Roganovic

Serbia

Offshore Leaks

Milan Popovic

Serbia

Offshore Leaks

Miloljub Cvetic

Serbia

Offshore Leaks

Popovic Zoran

Serbia

Offshore Leaks

Vitomir Dinulovic

Serbia

Offshore Leaks

A.D.“Agrohem“ Novi Sad

Serbia

Offshore Leaks

Nemanja Marinkovic

Serbia

Offshore Leaks

( ICIJ, Offshore Leaks Database, Search results for „serbia“, Officers 54)


100 iz Srbije?

TV N1 4. aprila javila da je Među 100 novinarskih organizacija koje su učestvovale u istraživanju „Panama dokumenti“ i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, čiji su novinari došli su do podatka da je usluge agencije Mosak Fonseka koristilo i 100 građana Srbije, među kojima 18 zvučnih imena iz sveta biznisa, te da najavljuju da će ih objaviti.

KRIK na svom sajtu to takođe najavljuje u tekstu Najveće curenje informacija iz ofšor zona u istoriji

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve