Loader

6.5.2016.

Pozicija opozicije

06.maj,12:58

Želi li Vučić koalicionog partnera, ko bi mogli biti njegovi izabranici, Pastor očekuje poziv

Raspored mandata

Republička izborna komisija objavila je konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, i potvrdila da će predstavnike u novom skupštinskom sazivu imati sedam izbornih lista i pet manjinskih stranaka. Rezultati su usvojeni sa 27 glasova za, pet protiv i jedan uzdržan. Prema rezultatima sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta, SNS je osvojio 48,25 procenata, SPS-JS 10,95, SRS 8,10, „Dosta je bilo“ i DS po 6,02, Dveri-DSS 5,04, SDS-LDP-LSV 5,02, SVM 1,50, Muamer Zukorlić 0,86, SDA Sandžaka 0,80, Zelena stranka 0,63, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto glasova… To znači da je u skupštini SNS dobio 131 mandat, SPS-JS 29, SRS 22, DS 16, „Dosta je bilo“ 16, Dveri-DSS 13, SDS-LDP-LSV 13, SVM četiri, BDZ Sandžaka i SDA Sandžaka po dva, Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka po jedan. RIK mandate novim poslanicima mora da dodeli najkasnije 10 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora, a rok za konstituisanje republičkog parlamenta je 30 dana od proglašenja konačnih rezultata. Prema Ustavu, prvu sednicu novog saziva parlamenta zakazuje predsednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, tako da se ona održi najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora. Nova vlada mora biti formirana najkasnije 90 dana od konstituisanja parlamenta. Pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, predsednik Republike parlamentu predlaže kandidata za predsednika vlade. Kandidat za predsednika vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i izboru njenog predsednika i članova. Na izborima su glasala 3.778.923 birača, odnosno 56,07 odsto upisanih, a bilo je 2,86 odsto nevažećih glasačkih listića.

Mesta u pokrajinskoj skupštini

Pokrajinska izborna komisija donela je odluku o dodeli mandata poslanicima Skupštine AP Vojvodine na osnovu rezultata ostvarenih na izborima 24. aprila. Predstavnike u pokrajinskom parlamentu imaće devet izbornih lista. Najviše, 63 mandata, ima lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. Koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije osvojila je 12 mandata. Po 10 poslanika u budućem pokrajinskom parlamentu imaće Srpska radikalna stranka i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka, jednog manje Liga socijaldemokrata Vojvodine, a lista „Dosta je bilo“ ukupno sedam predstavnika. Savez vojvodanskih Mađara, na osnovu 4,88 odsto osvojenih glasova, imaće šest mandata. Dva mandata će pripasti predstavnicima liste „Mađarski pokret za autonomiju“ koja je osvojila 1,71 odsto glasova, a jedan Zelenoj stranci, za koju je glasalo 1,14 odsto biraca.“ Od 1.729.376 birača u Vojvodini na birališta je izašlo 963.208 ili 55,70 odsto glasača, a u Skupštinu AP Vojvodine je ušlo devet izbornih lista, dok je šest lista ostalo ispod cenzusa“.

Postizborna kombinatorika

Natpolovična skupštinska većina koju ima Srpska napredna stranka znači da neće biti neophodno da se formira koaliciona vlada, jer naprednjaci imaju dovoljno poslanika da samostalno vladaju. Ipak, analitičari očekuju da će SNS tražiti širu podršku, pre svega zbog obaveza koje čekaju Srbiju. Predsednik SNS-a isključio je mogućnost koalicije sa delom opozicije – DSS-Dveri, DS, DJB, koji su i sami rekli da sa naprednjacima neće u Vladu. Stranka Borisa Tadića isključila se sama. Za ostatak koalicije, Ligu i LDP, Tadić ne garantuje. U opoziciji će ostati i Vojislav Šešelj. SPS se nije zvanično oglašavao, ali jeste partner socijalista Dragan Marković Palma. On je izjavio da bi mogli biti konstruktivna opozicija. Za učešće u poziciji sa naprednjacima siguran je SVM, a predsednik ove stranke rekao je da se konkretni razgovori sa SNS-om o formiranju vlasti očekuju početkom sledeće nedelje, bar što se tiče lokalnog i pokrajinskog nivoa. Od volje SNS-a zavisiće i konačni sastav Vlade Vojvodine, ali u njihovom odboru međutim kažu da nikakve odluke još nisu donete.

Ponovo se glasa u Beloj Palanci

Opštinska izborna komisija odlučila je da će ponovljeni izbori za odbornike Skupštine opštine Bela Palanka biti održani u nedelju, 8. maja, a opozicione SNS i SPS tu odluku su ocenile kao nelegalnu. Prema nezvaničnim rezultatima na lokalnim izborima 24. aprila SDS je osvojila 14 od 29 mandata, SNS sedam, SPS pet, JS dva i Grupa građana jedan mandat. SNS i SPS uložile su više od 60 prigovora na regularnost lokalnih izbora i smatraju da odluka Komisije o datumu ponovljenih izbora nije legalna i legitimna.

Novi pokušaj u Medijani

Zbog ponavljanja opštinskih izbora u gradskoj opštini Medijana u Nišu počela je predizborna tišina i trajaće do sutra u 20.00 časova. Stanovnici Medijane koji glasaju na biračkom mestu broj četiri predstavljaju svojevrsne rekordere ovogodišnjih izbora u čitavoj Srbiji pošto će glasati četiri puta. Na ovom izbornom mestu ponovljeni su gradski, potom republički, a u subotu će biti ponovljeni opštinski izbori. Izbori za odbornike Skupštine opštine Medijana poništeni su odlukom Upravnog suda, po žalbi Ruske stranke. koju predvodi Miroslav Milosavljević. Greškom opštinske administracije na izbornim listićima štampanim za opštinske izbore 24. aprila, ta stranka upisana je samo kao „Ruska stranka“ dok je izostavljeno da se radi o stranci Milosavljevića.

Težak dan u Šapcu

Konstitutivna sednica grada Šapca završena je juče popodne nakon prekida i bez odbornika Srpske napredne stranke, kojima je zbog neprimerenog ponašanja i opstrukcije rada gradskog parlamenta izrečena mera udaljenja. Prepodnevno zasedanje obeležile su česte pauze, prepirke, lupanje kutija, bacanje mikrofona, uzimanje skupštinskog materijala i koškanje odbornika SNS-a sa obezbeđenjem. Naprednjaci su prekinuli sednicu, pošto su bili nezadovoljni vođenjem prvog zasedanja. Obezbeđenje je ušlo u salu kada su, kako je saopšteno, ovi odbornici počeli da bacaju kutije i izvelo neke od njih. Vladajuća koalicija u Šapcu dogovorena je između grupe stranaka okupljenih oko Nebojše Zelenovića, koji je sa 39 glasova odbornika izabran za gradonačelnika. U opoziciji je ostalo 28 odbornika SNS-a i dva iz SPS-a, a naprednjaci su demantovali tvrdnje da su se ponašali neprimereno.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve