Loader

Ana Ivanović završila tenisku karijeru

29.decembar,22:14

Njen najveći uspeh je osvajanje Rolan Garosa i 1. mesta na VTA listi 2008.

Posle trinaest godina profesionalnog bavljenja tenisom, 15 titula na WTA turnirima, tri Grand slem finala i finala Fed kupa, teniserka Ana Ivanović je u najavljenom pismu navijačima saopštila da je donela tešku odluku da usvojoj 29. godini okonča profesionalnu tenisku karijeru. Kaže da može da igra tenis ako igra po svojim visokim standardima, a da više to ne može da čini, pa je vreme da se posveti drugim stvarima. Kaže da ti standardi zahtevaju fizičku spremnost, koja je u njenom slučaju potkopana povredama.

U pismu obožavaocima, ona pominje kako je zavolela tenis gledajući Moniku Seleš i bila inspirisana njenom brzinom i snagom. Tada četvorogodišnja devojčica zahvaljuje na podršci svojim navijačima, dečacima i devojčicama koji su je, kaže, možda gledali onako kako je ona gledala Moniku Seleš. Zahvaljuje roditeljima koji su podržali njene dečje snove.

Na ličnoj stranici Ane Ivanović pominje se i to kako je Ana kada je imala četiri godine tražila od roditelja da joj kupe reket i da je pošalju u tenisku školu. Pokazivala je strast i odlučnost, uprkos ograničenim i često opasnim uslovima za obuku (u vreme NATO bombardovanja tokom kosovskog rata). U 2003. Ana počinje uspon ka vrhu ženske teniske svetske rang liste, a u svojoj 21. godini osvaja Frenč Open. Osvajanje titule na Rolan Garosu je bio vrhunac njene karijere.

U polufinalu je pobedila svoju sunarodnicu Jelenu Janković i tako sebi obezbedila prvo mesto na VTA listi na kome je ostala šest nedelja. Pobedivši Ruskinju Dinaru Safinu u finalu, osvojila je Rolan Garos, svoj prvi Grend slem turnir u karijeri.

Tog juna 2008, po prvi put u istoriji srpskog, a treći put u istoriji svetskog tenisa prve dve pozicije su zauzimale teniserke iz iste zemlje – Ana Ivanović i Jelena Janković iz Srbije. Pre toga to je bio slučaj sa SAD i Belgijom.

Na početku profesionalnog uspona njena sposobnost je brzo zapala za oko skautima i sponzorima. Ana je bila savremena sportska ikona za žene širom sveta o čemu svedoče naslovne stranice listova Vog, Harper Bazar, Vaniti Fer i Tajm. Pored aktivnog bavljenja tenisom Ana je studirala ekonomiju, a pokazivala je interes i za psihologiju i moderne umetnosti. Van terena, Ana je UNICEF-ov ambasador za Srbiju i nedavno je postala ambasador Kuercus BIASI fondacije, koja pomaže poboljšanje života dece koja žive u ekstremnom siromaštvu.

( Web profil Ane Ivanović )

Tviter najava Ane Ivanović

( Ana Ivanovic Retires From Tennis at 29 New York times, THE ASSOCIATED PRESSDEC. 28, 2016)

( ANA IVANOVIC RETIRES FROM PROFESSIONAL TENNIS, WTA, December 28, 2016 12:15)

( „IT WASN’T AN OVERNIGHT DECISION“ – IVANOVIC REFLECTS ON AN UNFORGETTABLE CAREER, WTA, December 28, 2016 12:14)

Pobednica Rolan Garosa: Ana Ivanović

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve