Loader

Promotivno kočenje

14.januar,21:26

Voz za Kosovsku Mitrovicu tokom promotivne vožnje zaustavljen u Raškoj Predsednik Srbije Tomislav Nikolić: Priština pogazila sporazumе iz Brisеla

Voz za Mitrovicu, koji je nakon 18 godina krenuo iz Beograda 14. januara u 8:30, zaustavljen je u 16:30 u Raškoj, nakon objavljivanja snimka na društvenim mrežama, na kojem se vidi kako nepoznate osobe na nepoznatom mestu postavljaju mine uz šine i pretnju da je eksploziv namenjen vozu koji je krenuo iz Beograda.

KFOR nije bio obavešten

U sedištu NATO kažu da KFOR nije bio obavešten o prisustvu specijalnih snaga kosovske policije ROSU na severu Kosova u subotu 14. januara 2017. godine.

U odgovoru na pitanje Tanjuga da li su specijalne snage kosovske policije ROSU imale odobrenje KFOR-a da intervenišu na Severu Kosova u nameri da zaustave voz koji je u subotu krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, zvaničnik NATO kaže da to nije bio slučaj.

( NATO: KFOR nije obavešten, ni nadležan za raspoređivanje ROSU , tanjug.rs, 16 Jan 2017 21:11)

Jake snage kosovske policije i pripadnici specijalne jedinice ROSU stigle su Donje Jarinje. One su poslate kao pojačanje ranije pristiglim snagama posle izjave Hašima Tačija da treba sprečiti ulazak voza na Kosovo. Lokalni Srbi iz z Leška i Leposavića su se okupili pored pruge u Donjem Jarinju, gde je bilo 50 pripadnika kosovske policije, a, u iščekivanju voza i na železničkoj stanici u severnom delu Kosovske Mitrovice. Kad je postalo jasno da voz neće da iz Raške nastavi put ka Mitrovici, civili su se povukli. U Donjem Jarinju, na nekoliko kilometara od administrativnog punkta ostali su samo pripadnici specijalnih policijskih jedinica, koji su oko 21 sat počeli da se povlače prema Prištini. Voz iz Raške je nešto posle 20 časova krenuo za Beograd. Za putnike koji su iz Raške želeli da nastave put ka Mitrovici obezbeđeni su autobusi.

Pre zaustavljanja voza u Raškoj kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je od Evropske unije zatražila da zaustavi, kako je rekla, „nelegalni srpski voz“, a iz Brisela je poručeno da EU nije nadležna za zastavljanje voza. Specijalci kosovske policije su proveravali prugu na severu Kosova. Zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti je u 17.40 izjavio da je pruga pregledana i da nema eksploziva na šinama. Kosovka vlada je 14. januara bila u stalnom zasedanju, a u svojim kabinetima su bili ministri unutrašnjih poslova Skender Hiseni i infrastrukture Ljutfi Žarku kojima je Tači izdao nalog da po svaku cenu zaustave voz koji po prištinskom listu Koha ditore nema potrebne dozvole kosovskih vlasti.

Na vanrednoj konferenciji za novinare premijer Aleksandar Vučić je 14. januara popodne rekao da je doneo odluku da se voz zaustavi u Raški da bi se sačuvala bezbednost putnika i da bi se izbegli sukobi. Istakao je da je obavio i razgovor sa Federikom Mogerini i da joj je rekao koliko je razočaran reakcijom EU, te da će sa situacijom upoznati rukovodstvo Ruske federacije a sutra i rukovodstvo Kine, te da će takođe razgovarati i sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom kako bi ga upoznao sa ratnim igrama koje je Priština pripremala. „Srbe pozivam da ostanu mirni“, rekao je Vučić, poručivši Albancima da ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu i Metohiji, jer Srbija to neće dozvoliti…

Premijer Vučić je takođe zakazao za 18.15 hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti predsedavaće sutra Takođe, za 15. januar zakazana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom predsedava predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić je rekao su deo pruge pokušale da miniraju specijalne snage Albanaca, da su kosovske vlasti poslale iz mesta Lužane, samo od Albanaca sastavljenu jedinicu, sa dugim cevima na Jarinje, gde je trebalo da sačekaju voz, uhapse mašinovođu Stevanović Milenka i putnike, i time dovedu do velikih sukoba. On je naveo da su Srbi koji su čuli za to, okružili tu jedinicu, a Albanci su onda poslali mimo odobrenja NATO, ili bilo čijeg, 7 oklopnih vozila sa specijalnim jedinicama ROSU, na sever, sa ciljem da isprovociraju sukobe.

Gradonačelnik Severne Mitrovice zatražio je da se snage kosovske policije povuku sa severa Kosova.

Nakon Vučićeve, usledila je i vanredna konferencija premijera Kosova Ise Mustafe, koji je da je ovo bila „nepotrebna situacija koju je prouzrokovala Srbija u okviru svojih nepravednih igara“, te da su u konsultaciji sa predsednikom Skupštine, Kadri Veseljijem i predsednikom Hašimom Tačijem preduzete sve mere da se o nastaloj situaciji obavesti međunarodna zajednica, da povratak nazad ovog voza predstavlja «ispravno delovanje». On je posebno zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama članicama EU, kako je rekao, na podršci institucijama Kosova u rešavanju problema zbog najavljenog dolaska voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu.

Predsednik Kosova Hašim Tači je za kosovski javni TV servis rekao da je definitivno da ovaj voz neće ući na Kosovo.

Voz (ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM, koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004. a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i natpisom «Kosovo je Srbija» na više jezika) je 14. januara bio u promotivnoj vožnji. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je s novinarima putovao promotivnim vozom do Topčidera.

Ranije je najavljeno da će probna linija Beograd–Mladenovac–Lapovo–Kragujevac–Kraljevo–Raška–Kosovska Mitrovica biti uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija. Direktor Kancelarije za KiM je istakao i da ne vidi nikakav problem u tome, jer kroz centralnu Srbiju mirno prolaze desetine autobusa albanskih prevoznika sa KiM i da nikada nemaju nikakvih problema. Između Kraljeva i Severne Mitrovice inače saobraća putnički voz dva puta dnevno, po železničkom redu vožnje , iz Kraljeva polazi u 6:40 i 14:45, a iz Severne Mitrovice u 10:40 i 18:40…

U Briselskim pregovorima između Beogada i Prištine postignut je sporazum o slobodi kretanja, ali se problem železničkog saobraćaja ni u sporazumu ni u u izveštaju o napretku uopšte ne pominje.

Srbi sa protesta u Kosovskoj Mitrovici zatražili slobodu kretanja

U severnom delu Kosovske Mitrovice održan protestni skup Srba, sa koga je poručeno da zvanični Beograd neće dozvoliti nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji i zatraženo poštovanje prava na slobodu kretanja. Protest je protekao mirno, a okupljeni su nosili državne zastave i zastave kombinata „Trepča“.

Protest je održan u centru Kosovske Mitrovice ispred spomenika Knezu Lazaru a prisustvovali su mu građani sa severa Kosova, predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije, predstavnici opština sa srpskom većinom na Kosovu, studenti, predstavnici Srba u kosovskim institucijama i drugi.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je okupljenim građanima da je država Srbija u potpunosti uz njih i da brani njihovo pravo da se slobodno kreću i da se na taj način brani i slobodna Srbija.

„Ono što poručujemo Prištini i onima koji je podržavaju jeste ono što je premijer Aleksandar Vučić poručio sinoć – 17. mart 2004. godine više nikada neće moći da se ponovi. Time što pokušava da zaustavi slobodu kretanja, Priština neće moći od srpskih sredina da pravi geta gde bi im odgovarali vozovi koji idu u jednom pravcu“, rekao je Petković.

Petković je naglasio da zahvaljujući požrtvovanosti direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i premijera Vučić, koji je odlucio da u Raški bude zaustavljen voz iz Beograda koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu, danas nema sukoba i nereda.

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević izjavio je da zabrana ulaska voza na Kosovo predstavlja jedan od pokušaja Prištine da destabilizuje sever Kosova.

„Zabrana ulaska na KiM Tomislavu Nikoliću i ostalim visokim zvaničnicima Republike Srbije, skrnavljenje pravoslavne crkve u Prištini i druge akcije koje preduzima Priština nanose štetu i srpskoj i albanskoj zajednici“, rekao je Todosijević.

Todosijević je poručio da ako se ovakav incident ponovi da će zajedno sa državom Srbijom organizovati se i zaštiti svoje domove i živote svoje dece.

Srpski ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić izjavio je na protestu u Kosovskoj Mitrovici da napadi na Srbe treba da prestanu, pomenuvši napade na Srbe u Đakovici i činjenicu da je izostala reakcija na te napade od strane kosovskih Albanaca.

„Nijedna reč osude, nijedna akcija u cilju zaštite tih ljudi. Želimo da naši povratnici i oni koji su ostali na Kosovu budu zaštićeni, želimo da uživaju istu vrstu građanskih sloboda koje imaju i ostali građani Kosova“, poručio je Jevtić.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović istakao je da Srbe niko ne treba da tera u očaj, jer im je očaja, straha i pretnji dosta.

„Ako ćutimo ne znači da se bojimo i danas ovde stojimo zajedno, kao što smo uvek stajali i tako ćemo uvek stajati. Neka razmisle pre nego bilo šta urade; mi zlo ne prizivamo, neka nam ne dolaze u goste sa dugim cevima i neka ne zaborave mudrosti sopstvenog naroda, jer mi nismo zaboravili kako da čuvamo ono što smo nasledili od svojih“, rekao je Stojanović.

Na protestu je govorio i Milan Savić, predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije, koji je istakao da mladi na KiM ne žele ništa vise od najosnovnijih prava koje imaju njihovi vršnjaci u bilo kom delu Evrope.

Savić je kazao da se studentima ne dozvoljava sloboda kretanja, a da je voz Beograd – Kosovska Mitrovica njihova inicijativa i da je apsurdno da u 21. veku moraju da brane pravo na železničku liniju do svog glavnog grada.

Na protestu su govorili još i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, načelnik mitrovičkog Okruga Vaso Jelić i direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović.

Protest je protekao mirno. Na skupu je, takođe, zatraženo oslobađanje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a okupljeni su nosili državne zastave i zastave kombinata Trepča.

( Srbi sa protesta u Kosovskoj Mitrovici zatražili slobodu kretanja Izveštaj Andrije Igića, rts.rs, NEDELJA, 15. JAN 2017, 12:00 -> 14:34 )

Vilijem Voker, prisustvujući otkrivanju spomenika samom sebi u Račku: "Vreme Hašima Tačija je prošlo..."

Američki diplomata i nekadašnji šef posmatračke misije OEBS-a na Kosovu 1999. Vilijem Voker ocenio je da je „vreme Hašima Tačija prošlo“, prenose prištinski mediji. Voker je na Kosovo došao kako bi prisustvovao otkrivanju sopstvene statue u Račku.

„Tači je bio premijer, sada je predsednik. Njegovo vreme je prošlo“, rekao je Vilijem Voker, dan pošto je u Račku, uoči godišnjice sukoba u tom selu, otkrivena njegova bronzana statua.

Statua Vilijema Vokera u Račku
Statua Vilijema Vokera u Račku
„Jedino što Tači zna da radi je da učini međunarodnu zajednicu srećnom. To mi se ne sviđa“, rekao je Voker, koji je poslednjih godina uticaj na Kosovu koristio promovišući pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Neposredno posle sukoba u selu Račak, Voker je događaje nazvao „zločinom protiv čovečnosti“, što je događaj koji se smatra jednom od ključnih prekretnica u kosovskoj krizi.

( Vilijem Voker: Tačijevo vreme je prošlo, rts.rs, NEDELJA, 15. JAN 2017, 14:01 -> 15:22)

DOKUMENT: Pregovori Beograda i Prištine: Sloboda kretanja

1. Stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge strane.

2. Svaka strana će primenjivati, čim to bude bilo operativno izvodlјivo, sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije.

3. Svaka strana može primenjivati sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ‘ulaznim/izlaznim’ dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlјu.

4. Kao prelazno rešenje, svaka strana će omogućiti stanovnicima druge kupovinu graničnog/administrativnog osiguranja. Pod pokrovitelјstvom Evropske unije, strane će nastaviti rad usmeren ka postizanju komercijalnog aranžmana o uzajamnom pokriću osiguranja vozila, tako da sva vozila budu pokrivena sa obe strane granice/administrativne linije što je pre moguće.

5. Svaka strana će preduzeti sve neophodne mere da omogući stanovnicima druge strane da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge koristeći vozačke dozvole koje su izdale njihove vlasti.

6. Kao privremena mera, vlasti na Kosovu će produžiti važenje KS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će dve strane ponovo razmotriti ovo pitanje (uz posredovanje EU ukoliko bude potrebno).

7. Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Kosovu će koristiti RKS ili KS registarske tablice za vozila (u skladu sa stavkom 6 gore). Izdavaće ih nadležni organi na Kosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEKS-a ako je to potrebno. Svaka strana će uložiti maksimalne napore da obezbedi sprovođenje gore navedenog.

8. Kao privremena mera, vlasti u Beogradu će omogućiti vozilima sa Kosova koja imaju KS registarske tablice da slobodno putuju na njegovoj teritoriji ili preko nje.

9. Kao privremena mera, za svako vozilo čiji vlasnik to bude želeo, biće dostupne privremene registarske tablice na relevantnim graničnim/administrativnim prelazima.

10. Što se tiče readmisije, a uzimajući u obzir obaveze Prištine u ovoj oblasti, gorepomenuti aranžmani neće stvoriti nove obaveze za Beograd u pogledu prihvatanja zahteva za readmisiju lica sa kosovskim dokumentima u kontekstu postojećih sporazuma o readmisiji između Beograda i EU.

11. Do sredine jula biće oformlјena grupa za implementaciju, kojoj će predsedavati EU i koja će početi pripreme s cilјem da se svi gore navedeni aranžmani i sve neophodne naknadne radnje sprovedu čim to bude operativno izvodlјivo, dok će se aranžman pod stavkom 7 primenjivati od 1. novembra 2011.

( Pregovori Beograda i Prištine: Sloboda kretanja
, kim.gov.rs
)

DOKUMENT: Izveštaj o napretku - 5. Sloboda kretanja

U proteklom periodu režim slobode kretanja se odvijao u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja.

Sporazum se i dalje primenjuje na 6 zajedničkih tačaka prelaza i sledećim graničnim prelazima: Preševo, Gradina, Batrovci, Šid, Kelebija, Horgoš, Aerodrom Beograd i Aerodrom Niš.

Priština je tražila da naša strana omogući nesmetano kretanje vozilima sa registarskim oznakama „RKS“ na prostoru centralne Srbije, odnosno da se prilikom prelaska administrativne linije ovim vozilima ne skidaju tablice „RKS“ i zamenjuju „PROBA“ tablicama. Takođe, Priština je tražila i da se prilikom prelaska administrativne linije omogući i korišćenje ličnih dokumenata koja su izdata od strane „Republike Kosovo“. Naša strana je izričito odbila navedene zahteve Prištine jer su protivni Ustavu i zakonima Republike Srbije.15

Pored toga, Priština konstantno zahteva da Republika Srbija prestane sa izdavanjem registarskih tablica za vozila sa područja KiM, od strane privremeno izmeštenih policijskih uprava sa KiM u centralnoj Srbiji. Naša strana insistira da se o ovom pitanju razgovara u predstojećem periodu uporedo sa pitanjem produženja važenja „KS“ tablica, koje u skladu sa Sporazumom ističe u novembru 2016. godine.
16
U proteklom periodu aktuelan je bio i problem u vezi sa preregistracijom 2000 vozila u vlasništvu Srba iz Kosovskog Pomoravlja koja nose privremene tablice sa registarskom oznakom „RP“. Iako je na sastanku na visokom nivou u januaru 2016. godine dogovoreno da Priština bez odlaganja izvrši preregistraciju ovih vozila na „KS“ tablice do toga još uvek nije došlo.

Kada je u pitanju zloupotreba prava na slobodu kretanja, u proteklom periodu je drastično smanjen broj lica koja su sa područja KiM pokušala da ilegalno pređu državnu granicu, radi odlaska u zemlje Evropske unije. Tokom 2015. godine, sprečeno je ukupno 2080 lica sa prostora AP KiM u pokušaju ilegalnog prelaska granice Republike Srbije, dok je u periodu od 1. januara do 31. marta 2016. godine sprečeno ukupno 78 lica. U periodu od 1.

oktobra do 31. marta 2016. godine podneta je krivična prijava za delo „nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi“ protiv tri lica sa područja AP KiM.

Na osnovu Sporazuma koji je potpisan između Republike Srbije i Republike Mađarske, 22. oktobra 2015. godine izvršen je transfer 26 lica sa prostora Kosova i Metohije.

Važno je napomenuti da Priština konstantno traži da Republika Srbija prestane sa izdavanjem ličnih karata od strane privremeno izmeštenih policijskih uprava MUP Republike Srbije sa KiM u centralnoj Srbiji. Iako ovo pitanje nije regulisano nijednim sporazumom postignutim u okviru dijaloga, Priština pokušava da ovo pitanje podvede pod Sporazum o slobodi kretanja, što je naša strana izričito odbila. U proteklom periodu Priština je bez ikakvog opravdanja i pravnog osnova dva puta uvela zabranu prelaska administrativne linije licima koja poseduju ove lične karte, a problem je rešen tek uz posredovanje EU, tako što je dogovoreno da se ne povlače nikakvi jednostrani potezi po ovom pitanju.


15 Kao moguće rešenje predloženo je uvođenje „režima stikera“ (nalepnica kojima bi se prekrivali statusni simboli na tablicama) ili probnih tablica od strane Prištine za vozila sa registarskim oznakama Republike Srbije (kao vid recipročnih mera).

16 Zahtev naše strane je da se važenje ovih tablica produži za određeni vremenski period u trajanju od najmanje 5 godina, a po mogućnosti neograničeno.

( IZVEŠTAJ O NAPRETKU U
DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE (za period oktobar 2015. – april 2016. godine) 5. Sloboda kretanja
, kim.gov.rs, april 2016
)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić: Priština pogazila sporazumе iz Brisеla

Prеdsеdnik Srbijе Tomislav Nikolić izjavio jе da ćе sе svaki slеdеći pokušaj privrеmеnih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vеzanih za voz, završiti lošе. Čini mi sе da su događaji vеzani za voz trzaji odlazеćе amеričkе administracijе, rеkao jе Nikolić poslе sеdnicе Savеta za nacionalnu bеzbеdnost. Prеdmеt dijaloga u Brisеlu sada trеba da budе samo voz, odnosno sloboda krеtanja, istakao jе Nikolić.

Sporazumi iz Brisеla služе da sе Srbija podsеti na šta sе svе obavеzala, a da ih Albanci jеdnostavno pogazе, rеkao jе prеdsеdnik Srbijе Tomislav Nikolić novinarima, poslе sеdnicе Savеta za nacionalnu bеzbеdnost.

Prеdsеdnik Srbijе izjavio jе da ćе sе svaki slеdеći pokušaj privrеmеnih institucija u Prišini da izazovu sukob, poput događaja vеzanih za voz, završiti lošе.

„Nеka o tomе razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori“, rеkao jе Nikolić i ocеnio da jе pojavljivanjе ROSU na sеvеru Kosova bio znak da Albanci žеlе rat.

„Mi ćеmo postupati u skladu sa Ustavom Srbijе“, rеkao jе Nikolić i podsеtio da jе Kosovo mеđunarodno-pravno dеo Srbijе.

Odgovarajući na pitanja novinara, prеdsеdnik Srbijе nijе isključio mogućnost da Srbija na Kosovo i Mеtohiju pošaljе i vojsku, kako bi zaštitila srpski narod od ubijanja.

„Nijе nam do rata, ali ćеmo poslati i vojsku ako trеba da bi zaštitili Srbе od potеncijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbе poslaćеmo i vojsku, svi ćеmo ići i ja ću da idеm, nijе mi prvi put“, poručio jе Nikolić, odgovarajući na pitanjе novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošaljе i vojsku da bi zaštitila Srbе.

Nikolić jе ukazao da jе jučеrašnji dan, iako smo sе trudili da to nе pokažеmo, bio na ivici sukoba.

„Pojavljivanjе ROSU bio jе znak da Albanci žеli rat“, rеkao jе Nikolić. On jе istakao da Srbija od EU očеkujе odgovor da li jе tačna Mustafina izjava da su u svеmu jučе imali njеnu saglasnost.

Istakao jе i da ubudućе jеdina tеma dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda krеtanja.

Nikolić jе rеkao da su u okolnostima izazova kakav jе jučе bio prеmijеr i on odlučili da zaustavе „jеdan putnički voz koji jе bio toliki problеm za EU, SAD, privrеmеnе institucijе u Prištini“, a „svе jе bilo na ivici sukoba u komе bi bilo na dеsеtinе mrtvih, a danas… Bog zna“.

„Jučе jе pogažеno nеkoliko sporazuma postignutih u Bisеlu. Tačka jеdan Brisеlskog sporazuma, navеo jе, govori o slobodi krеtanja, da svi stanovnici imaju parvo da sе krеću na tеritoriji, izlazе, ulazе, i da nе postoji mogućnost da ih nеko u tomе sprеči“, rеkao jе Nikolić.

Ima i tačka, podsеtio jе prеdsеdnik Srbijе, koja kažе da spеcijalnе jеdinicе ROSU nе mogu da sе pojavе sеvеrno od Ibra bеz dobrеnja NATO i lokalnе zajеdnicе.

„Šta jе to jučе tzv. mеđunarodnoj zajеdnici i Prištini smеtao jеdan voz. Možda zato što jе pisalo Kosovo jе Srbija i našе frеskе“, zapitao jе šеf državе.

Onda mi, dodao jе Nikolić, nе bi trеbalo da pustimo nijеdnog Albanca kroz tеritoriju Srbijе, koji ima obеlеžja i dokumеntе Kosova.

„Trzaji odlazеćе amеričkе administracijе, EU nijе dala pravi odgovor“

„Mеni sе čini da su ovo trzaji odlazеćе amеričkе administracijе, čiji su autoritеti dobili nazivе ulica“, ocеnio jе Nikolić ali istakao i da „EU nijе dala pavi odgovor, NATO nijе dao pravi odgovor…“ na jučеrašnjе događajе.

„Mi nikada nеćеmo otpočеti i izazvati sukob, ali dozvolitе da smo država koja svoj narod i tеritoriju mora da štiti“, primеtio jе Nikolić i dodao da jе Kosovo tеritorija pod kontrolom UN, EU ima vеliku ulogu.

Prеma njеgovim rеčima, očiglеdno jе da sporazumi u Brisеlu služе samo za to da sе Srbija opomеnе na šta sе svе obavеzala, a da ih Priština gazi.

Rеkao jе da jе njеgova sugеstija na Svеtu za nacionalnu bеzbеdnost bila da sе sada u Brisеlu prеgovara isključivo o tomе kada ćе taj voz da prođе.

„Svе drugo jе bеsprеdmеtno. Ako nеma slobodе krеtanja, ako smo jе potisali, ako jе garant tе slobodе EU I NATO, koji jе vojno prisutan, a ako to nе žеlе da obеzbеdе, o čеmu onda ovdе razgovaramo sa kosovskim privrеmеnim institucijama. Tеritorija Kosova mеđunarodno pravno jе tеritorija Srbijе i u njoj svaki građanin mora da budе siguran“, istakao jе Nikolić.

Naša diplomatija idе u mnogo pravaca, mnogo država podržava naš stav, rеkao jе Nikolić i dodao da očеkujеmo izjašnjеnjе EU, i očеkujеmo da kažu da li Mustafa lažе kada kažе da su imali podršku EU i SAD.

„Upozoravam da nе govorе o osvajanju tеritorija, stupanju njihovе policijе na tеritorijе gdе nisu mogli da budu ni po jеdnom sporazumu. Sukob nе žеlimo, ali postojе situacijе i okolnosti u kojima višе nе možеtе da sе ponašatе prеma svojim žеljama. Mi ćеmo postupati po Ustavu Srbijе, koji jе jasan. Mi smo dužni da obеzbеdimo svaki pеdalj tеritorijе i svakog građanina. U tomе smo složi i jеdinstvеni i nеka nas nе izazivaju“, zaključio jе Nikolić.

Istakao jе da su u tom stavu složni svi, policija, vojska, vlada, bеzbеdnosnе strukturе…

„Jučе smo postupili dobro, nеma osnova za likovanjе Albanaca. Svaki novi pokušaj završićе sе lošе a o tomе nеka razmišljaju oni i njihovi sponzori“, zaključio jе Nikolić.

( Predsednik Srbije Tomislav Nikolić: Priština pogazila sporazumе iz Brisеla , predsednik.rs , 15. 1. 2016)

(Videti takođe:

Nikolić: Spremni smo da pošaljemo vojsku i policiju ako Srbi budu ugroženi, , Вечерње Новости 16.01.2017.08:03;

Николић: Ако затреба послаћемо војску да заштити Србе
, Politika 15.01.2017
;

Lazanski: Ako nas Albanci napadnu, Vojska Srbije da zauzme sever Kosova!
, Vestionline, ponedeljak 16.01.2017.08:03
;

SAMO U DANAŠNJEM INFORMERU: Evo zašto su Šiptari hteli da izazovu rat: TRAMP ĆE DOZVOLITI SRBIMA DA VRATE VOJSKU NA KOSOVO?!, informer.rs, 16. 01. 2017. 07:55 )

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve