Loader

Teroristički udar na Iran

08.jun,13:37

Da li će napadi u Teheranu promeniti situaciju na Bliskom istoku?

U Teheranu je u sredu ujutro, 7. juna u dva teroristička napada ubijeno 12 ljudi, a ranjeno 42. Četiri terorista obučena u žensku garderobu, naoružana automatskim oružjem i eksplozivom, napali su stražare i kroz ulaz za posetioce provalila u zgradu iranskog Parlamenta, gde su napadači uzeli četiri osobe kao taoce i odveli ih na više spratove zgrade. Nakon višesatne akcije, taoci su oslobođeni.

Iranski mediji navode da su pripadnici specijalnih snaga u zgradi parlamenta ubili četvoricu napadača i saopštili da su svi ekstremisti koji su ušli u zgradu parlamenta eliminisani. Iako je prvobitno javljeno da se jedan od napadača razneo bombom unutar zgrade, ta informacija nije zvanično potvrđena.

Takođe, tri terorista počeli su da pucaju na hodočasnike u mauzoleju imama Homeinija vođe islamske revolucije 1979. godine i osnivača Islamske Republike Iran. Jedna žena bombaš samoubica – aktivirala jeeksplozivnu napravu ispred mauzoleja. Drugi džihadista je izvršio samoubistvo gutanjem cijanida da bi izbegao hapšenje.

Kako javlja iranska agencija Fars njuz, iranske snage bezbednosti su uhapsile nekoliko terorista.

Iransko ministarstvo objavilo je fotografije i imena, bez prezimena, ubijenih napadača koji su, kako je navelo, bili članovi mreže koja je ušla u Iran u periodu jul-avgust 2016. pod vođstvom „visoko rangiranog komandanta Daeša“ Abu Ajše, s namerom da „izvode terorističke operacije u verskim gradovima“. Abu Ajša je ubijen, a mreža je bila primorana da pobegne iz zemlje.

Nejasno je kada su se petorica napadača vratila u Iran, pre nego što su juče izveli napade, napominje francuska agencija.

Prema Fars njuz odgovornost za teroristički napad je preuzela Islamska država.

Uz podršku Irana i Sirije, iračka vlada i šiitske dobrovoljačke formacije u ovim zemljama aktivno su angažovane u borbi protiv Islamske države. U januaru 2015, ekstremisti su najavili stvaranje tzv Vilajeta Horasana, u čiju su teritoriju uključeni Iran i Avganistan, Pakistan i deo centralne Azije. Ovo je prvi teroristički napad na teritoriji Irana koji se pripisuje Islamskoj državi.

Direktor ruskog Instituta za strateške studije i prognoze RUDN Dmitrij Egorchenko je u izjavi za RT ukazao na zanimljivu slučajnost – teroristi su napali Iran ubrzo nakon samita u Rijadu, gde je američki predsednik Donald Tramp javno označenio tu zemlju kao glavnog neprijatelja država u regionu.

Iranski mediji aludiraju na „saudijski otisak“, i na to da je dan pre napada u Teheranu, ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, Adel al-Jubeir rekao da treba „kazniti Iran.“

Taj napad se poklopio sa pogoršanjom američko-iranskih odnosa.

Čuju se upozorenja da će teroristički napad u Teheranu voditi ka ozbiljnom pogoršanju situacije na Bliskom istoku regionu, obzirom na zategnutu sitauciju oko Katara s kojim je Saudi Arabija prekinula odnose i američko bombardovanja vladinih oružanih snaga u Siriji „.

To su prvi veliki teroristički napadi u Iranu nakon eksplozije u gradu Čebeharu na jugoistoku zemlje 15. decembra, 2010. za koji je preuzela odgovornost sunitska separatistička organizacija „Jundallah“, koje se zalažu za odvajanje Sistana i Balučestana iz Irana. Terorističke grupa „Mudžahedini-e Hal“ i „Narodni mudžahedini Irana» preuzele su odgovornost za većinu terorističkih napada u Iranu od 1989. godine do današnjih dana. Iran je optužio SAD i Izrael, odnosno izraelsku tajnu službu «Mosad» da podržavju te dve grupe.

Grupa „Mudžahedini-e Hale“ je u 2012. godini skinuta sa američke liste terorističkih organizacija. Specijalni predstavnici te organizacije pojavljivali su se redovno u Vašingtonu nakon rata u Iraku. Prema ruskoj RT sedište tih grupa terorista je bilo u vojnoj bazi u Iraku pod nadzorom američkih okupacionih snaga. U julu 2016. godine sa rukovodstvom „Mudžahedini-e Hal“ upoznao se bivši predsednika Predstavničkog doma Njut Gingrič, koji je blizak Donaldu Trampu.

( Iranian Security Forces Arrest 5 Suspects, 1 Female Terrorist after Tehran Incidents , en.farsnews.com )

( Теракт в масштабе региона: как атаки в Тегеране изменят ситуацию на Ближнем Востоке,

Короткая ссылка 7 июня 2017</

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve