Loader

Kosovski izbori

Pobedio Haradinaj

15.jun,10:10

Ako postane premijer, verovatno će zakomplikovati odnose sa Srbijom

Koalicija „PAN“, koju koju vode bivši ratni zapovednici Kosova, a koju čine Demokratska partija Kosova (DPK – Tači), Alijansa za budućnost Kosova (ABK – Ramuš Haradinaj, čiji je izručenje pod optužbom za ratne zločine Srbija nedavno neuspešno tražila, a francuski sud odbio), Inicijativa za Kosovo (IK – Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija osvojila je oko 34,6 odsto glasova i pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima 11.juna na Kosovu.

PAN koalicija čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj može dobiti između 40 do 42 poslanička mesta, ali bez podrške drugih partija neće biti u mogućnosti da formira vladu za čiji izbor je potreban 61 glas bez podrške 20 poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Pokret<a href="

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1228824″ target=“_blank“>Samoopredeljenje je zauzeo drugo mesto sa 26,7 posto osvojenih glasova i proglašava da kao pojedinačna partija ima najviše glasova. Na prošlim parlamentarnim izborima 2014. ovaj pokret je imao 13,5 posto glasova. Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti se zalaže za ujedinjenje svih Albanaca, u sadašnjoj fazi za formiranje zajedničkog tržišta Kosova i Albanije, formiranje zajedničke parlamentarne komisije Kosova i Albanije za pitanja bezbednosti, spoljne politike i prirodnih resursa, formiranje vojske Kosova… (Videti stranicu pokreta (Vetevendosje) , i tekst Velika Albanija i nacionalno evropejstvo, VREME 1157, 7. mart 2013. )

Albin Kurti se vrlo oštro protivio Briselskom sporazumu između Beograda i Prištine i formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Analiza agencije Reuters ukazuju na to da je Samoopredeljenje dobilo protesne glasove birača koji su tako kažnjavali dosadašnje partije zbog visoke korupcije, siromaštva i gubitka perspektive.

Koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative osvojila je 25,8 posto. Na prošlim izborima samo Demokratski savez je dobio 25,2 posto glasova.

Srpska lista osvojila je nešto više od 35.000 glasova što čini oko 90 odsto glasova u srpskim sredinama najverovatnije je osvojila svih 10 zagarantovanih mandata i po broju glasova zauzela četvrto mesto među 19 političkih partija i dve građanske inicijative koje su učestvovale na izborima i za 120 poslaničkih mesta istakle 971 kandidata.. Glasalo je nešto više od 750 hiljada birača ili 41,45 posto od 1,9 miliona broja građana sa biračkim pravom, od kojih skoro pola miliona žive u inostranstvu, što je najveća izlaznost od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. Na izborima 2014. izašlo na birališta 42,08 odsto glasača.

Reuters konstatuje da će nova vlada će morati da se pozabavi nezaposlenošću od oko 30 procenata i unapredi odnose sa susedima, posebno sa Srbije, što je za obe strane preduslov da se krene napred u procesu pristupanja Evropskoj uniji, što Zapad vidi kao način da se stabilizuje region i da se oporavlja od ratova 1990-tih godina. Kosovska privreda je u stalnom porastu, a se očekuje da rasti za oko 4 odsto u 2017, ali rast je uglavnom obezbeđen doznakma oko milion kosovskih Albanaca koji žive u inostranstvu. Nova vlada će morati da pokuša da postignu dogovor o razgraničenju sa Crnom Gorom, što je uslov da EU odobri bezvizni režim za građane Kosova koji su obezbedile Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Ali, ako Haradinaj postane premijer, verovatno će zakomplikovati odnose sa Srbijom, koja je izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za ratne zločine, predviđa agencija Reuters uz konstataciju Srbija i dalje odbija da prizna nezavisnost Kosova.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve