Loader

Za slobodu medija

28.septembar,10:49

Pozivamo sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji

Obaveštavamo domaću i međunarodnu javnost da je u petak, 22. septembra, doneta odluka da se krene sa zajedničkim aktivnostima medija, novinarskih asocijacija, novinara i organizacija civilnog društva u borbi za slobodu medija u Srbiji.

Grupa je okupljena u znak podrške Vranjskim, jednom od najznačajnijih lokalnih medija u zemlji, koji je prošle nedelje ugašen zbog neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka. Gašenje ovih novina i štrajk glađu vlasnika i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih Vukašina Obradovića jesu simboli situacije u kojoj se nalazi ogromna većina drugih nezavisnih medija u Srbiji, kao i sloboda medija u celini.

Grupa je formirana u nedelji u kojoj su kulminirali napadi na slobodu medija i integritet i egzistenciju nezavisnih novinara. U samo jednom danu ugašene su Vranjske, dogodili su se napadi na istraživačkog novinara KRIK od strane partije na vlasti, a novinarke su ponovo bile meta napada na naslovnoj strani lista Informer.

Ova grupa predstavlja i odgovor građana Srbije na konstantno urušavanje slobode medija i izražavanja, na nacionalnom i lokalnom nivou. Grupa je otvorena za uključivanje svih zainteresovanih medija, organizacija i pojedinaca. Grupa će organizovati zajedničke akcije u borbi za Vranjske i slobodu medija i izražavanja, a informisaće i domaću i međunarodnu javnost o kršenju slobode medija u Srbiji. Grupa će blagovremeno obaveštavati javnost o planovima, daljim koracima i načinima delovanja.

Pozivamo sve medije i organizacije da u četvrtak, 28. septembra, zajedničkom akcijom ukažu na postojanje medijskog mraka u Srbiji. Svi mediji, portali, veb strane organizacija, društvene mreže građana i građanki koji se pridružuju ciljevima ove inicijativne grupe će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizira medijski mrak sa kojim se već godinama suočavamo u Srbiji. Grupa će distribuirati uputstva za ovu koordiniranu akciju kroz svoje kanale, a svako ko želi da se priključi može da pošalje mail na stojimuzvranjske@gmail.com.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM

Asocijacija medija

Asocijacija online medija

Beogradski centar za ljudska prava

Balkanska istraživačka novinarska mreža – BIRN

Biro za društvena istraživanja

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS

Centar za praktičnu politiku

Cenzolovka

CRTA

Dnevni list Danas

Fondacija Slavko Ćuruvija

Građanske inicijative

Helsinški odbor za ljudska prava

Južne vesti

Komitet prava za ljudska prava – YUCOM

KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije

Kuća ljudskih prava

Lokal Pres – Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija

Media i reform centar Niš

Nedeljnik Kikindske

Nedeljnik Novi magazin

Nedeljnik Vreme

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Peščanik

Transparentnost Srbija

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve