Loader

Mladićev dnevnik: nacionalistička nirvana

11.jun,21:58

Svega nekoliko stranica iz dnevnika najpoznatijeg haškog bjegunca i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića, koje je dnevni list »Blic« objavio prošle nedjelje, svjedoče da je 1995. u srpskom vojnopolitičkom vrhu sve bilo gore, besmislenije i gluplje nego što se tada i njihovim najvećim političkim oponentima činilo

Foto: Blic

Razumljivo je da se Mladić imao sastanke čija je tema bila organiziranje proizvodnje minobacačke municije. Shvatljivo je i da se bavio mafijaškim kanalima za kupovanje oružja iz Kazahstana. Međutim, zapisivanje u notez kafansnih opservacije američkog biznismena srpskog porijekla Branka Tupljanina, svjedoči koliko je Mladić, a po svoj prilici i njegova ekipa, živio u nekom paralelnom svijetu. Jer, notiranje najjeftinijh politikantskih naklapanja u februaru 1995. o »kupovini« američkih senatora, konstatacija da je novac jedino važan u politici i hvalisanja o poznanstvima sa funkcionarima u Vašingtonu, pokazuje totalnu političku dezorijentaciju i odsustvo relevantnih veza komandanta VRS. U trenucima kada je Slobodan Milošević prihvatio plan kontakt grupe koji Republiku Srpsku ostavlja na četrdeset i devet posto teritorije Bosne i Hercegovine, a muslimanske i hrvatske trupe ubrzano se uz otvorenu američkom podršku pripremale za sveobuhvatnu ofanzivu, redovi sitnog rukopisa na stranicama Mladićeve bilježnice o gastarbajterskim kombinacijama sa granicama, preseljenju stanovništva, milionima i milijardama dolara, teško da su išta drugo do bijega od odgovornosti u nacionalističku nirvanu.

Na svoj način, navedeno podsjeća na još jednog srpskog đenerala kada su njegove vojničke i političke koncepcije našle na samom rubu bankrota. Isto kao i general Mladić 1995, pravio je general Dragoljub Draža Mihailović u jesen 1944. i proljeće 1945. sve fantastičiju od fantastičnije konstrukcije na bazi svih mogućih glasina i najsumnjivijih emisara, a bez ikakve veze sa stvarnošću u tadašnjoj Jugoslaviji i Evropi.

Svakako, na osnovu nekoliko izvoda, nije moguće ocijeniti vrijednost Mladićevog dnevnika koga sada pomno izučava Tužilaštvo Haškog tribunala. Ali, u jedno nema sumnje – nema toga čemu osobe poput Mladića neće pribjeći da bi izbjegle odgovornost i suočenje sa posljedicama vlastitih postupka. Uostalom, njegov ratni put to je krvavo i pokazao i dokazao. Možda je jedino novo što sada postoje i papirni trag napravljen vlastitom rukom.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve