Loader

Rođendan Paje Patka

11.jun,23:33

Donald Fauntleroy Duck, čuveni junak crtanih filmova Volta Diznija napunio je 75 godina

Često nervozan i ljut i uvek smešan i simpatičan patak sa mornarskom košuljom, mašnom i kapom, prvi put pojavio se 9. juna 1934. godine u epizodi Mala mudra koka crtaća Silly Symphonies i od tada se nije mnogo promenio. Tek četiri godine kasnije temperamentni Paja je zaigrao glavnu ulogu u crtanom filmu.

Paja Patak, sa svojim nećacima Gajom, Rajom i Vlajom, kao i drugaricom Patom i ujka Bajom, igrao je u filmovima više puta nego njegov veliki rival Miki Maus, mada nikad nije dostigao Mikijevu slavu. Do 1941. pojavio se u oko 50 animiranih filmova, a od 1941. pa do 1965. u više od 100.

Za Firerovo lice (Der Fuehrer’s Face), film nastao u toku Drugog svetskog rata, Paja je dobio Oskara (za kog je nominovan osam puta) u kategoriji kratki animirani film. Donald u njemu glumi umornog radnika u fabrici oružja u Nemačkoj koji neprestano mora da salutira – svaki put kad vidi sliku Firera.

Na kraju doživljava nervni slom, a onda se probudi i shvati da je sve to bila noćna mora, da bi na kraju, sa velikim olakšanjem pogledao u kip slobode i američku zastavu.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve