Loader

Preminula Olja Ivanjicki

25.jun,13:51

Slikarka Olja Ivanjicki preminula u 78. godini života u Beogradu.

Rođena je u Pančevu 1931, a mladost je provela u Kragujevcu i Beogradu gde je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti.

Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Sa nekoliko značajnih umetnika – Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, osnovala je 1953. godine umetničku grupu Medialu kojoj se narednih godina priključuju brojni umetnici. Mediala je spajala tradicionalnih vrednosti sa savremenim tokovima, ugledajući se na umetnost renesanse i klasicizma.

Olja Ivanjicki je imala 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, u muzeju „Metropoliten“ u Njujorku, Muzeju savremene umetnosti i Narodnom muzeju u Beogradu, „Filip Beman“ u Filadelfiji, muzeju „Vitezovi Malte“ u Njujorku…

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom.

Dobitnik je i „Sedmojulske“ i „Vukove“ nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve