Loader

Galerija slavnih leševa

02.jul,22:10

Šta poručuje smrt pop zvezde

Astronomi kažu da neke zvezde vidimo zahvaljujući njihovoj svetlosti koja putuje ka nama, mada su one davno nestale. U slučajevima smrti Majkla Džeksona do smrti Ledi Dajane vidimo da se slično dešava i sa pop-zvezdama, tim produktima masovne kulture, koja je sama po sebi simbol prolazne slave i efemernosti. Izgleda da smrt od pop-zvezda ipak pravi ikone dužeg trajanja, neke vrste «novih bogova»: Džems Din, buntovnik bez razloga, Norma Džin, seks simbol, Džon Lenon…

Tema se ne iscrpljuje samo u sferi snova, emocija i masovnih psiholoških kompenzacija. Ima upozorenja na to da život pop-zvezda ima ozbiljnije socijalne reperkusije, jer se kroz njihove «romane» širi jedan model socijalnog ponašanja: «Živi brzo i budi lep leš…»

Jedno od desetoro dece u Velikoj Britaniji želi da postane pop star. Zbog toga se javlja i javni pritisak da se pop ikone onemoguće da promovišu ponašanje koje narušava zdravlje.

Sajens dejli ukazuje na jedno istraživanje iz 2007, koje pokazuje da je više od dva puta verovatno da rok i pop zvezde umru ranije od prosečnih ljudi. Najviše ih umire pet godina po sticanju slave, a evropska statistika kaže da oni koji taj šok prežive, 25 godina po sticanju slave imaju istu očekivanu dužinu života kao i ostala populacija. U Americi i iskusne zvezde umiru ranije.

Istraživanje je bazirao na analizi 1050 američkih i evropskih najpopularnijih muzičara i pevača između 1956. i 1999. (oko 100 pop-zvezda je umrlo između 1956. i 2005. Prosečna starost – 42 godine za američke zvezde i 35 za evropske. Jedna od četiri smrti pop-zvezda povezana je s drogom i alkoholom.

1. Majkl Džekson

Majkl Džekson (Michael Jackson) je bio jedan od najvećih pop-zvezda svih vremena: Umro je sa 50 godina zbog kardioloških problema. Nadareni pevač i igrač, na sceni od svog detinjstva, prodao je oko 750 miliona ploča i osvojio 13 Gremija

2. Merilin Monro

Norma Džin (Norma Jeane Mortenson) je u noći između 4. i 5. avgusta 1962. umrla sa 36 godina. Svet je znao kao slavnu glumicu i seks simbol Merilin Monro (Marilyn Monroe). Objavljeno je da je oduzela sebi život koktelom droga, ali do sada ostaju mnoge sumnje da to nije samoubistvo. Ima više teorija zavere kojima se njena smrt povezuje s politikom.

3. Džon Lenon

Vest o smrti Džona Lenona (John Lennon) 8. decembra 1980. u celom svetu je mnogim ljudima naterala suze na oči: Lenona je u Njujorku ubio psihički labilni atentator. Lenon, ko-osnivač Bitlsa, još uvek se smatra za jednog od najvećih muzičkih talenata u svetu.

4. Elvis Prisli

„Kralj je mrtav“, tako su počinjale vesti 16. avgusta 1977. Elvis Prisli (Elvis Presley) nađen je mrtav u kupatilu u sopstvenoj vili u Memfisu/Tenesi. Umro je od srčanog udara. Memfis je i danas meta hodočasnika.

5. Grejs Keli

Filmsku glumicu Grejs Keli (Grace Kelly) koja je 1955. postala princeza udavši se za Renijea od Monaka, sreća je napustila 1982. kada je sa nepunih 52 poginula u saobraćajnoj nesreći.

6. Romi Šnajder

Smrt svoga sina, koji poginuo pavši na železne rešetke ona nikada nije prežalila: Samo godinu dana nakon nesreće je Romi Šnajder (Romy Schneider) umrla u svom apartmanu u Parizu zbog zatajenja srca. Jedna od najvećih nemačkih glumica.

7. Džems Din

Simbol «buntovnika bez razloga», filmovima «Istočno od raja» („East of Eden“) i „Div“ Džems Din (James Dean) je postao slavan u roku od nekoliko godina. Premijeri „Divova“ u oktobru 1956. nije mogao prisustvovati: Poginuo u nesreći u svom sportskom automobilu 30. septembra 1955. Imao je 24 godine. Za uloge u Istočno od raja i „Div“, dodeljena su mu dva posmrtna oskara.

8. Kurt Kobein

Karijera Kurta Kobeina (Kurt Cobain) i njegovog benda Nirvana je bila kratka, ali intenzivna. Od 1987. do 1989. sa preko 50 miliona prodatih albuma, jedan je od najuspešnijih bendova svih vremena. Samoubistvo Kurta Kobeina 1994. šokira i danas njegove fanove. Kobein je bio tri dana mrtav kada ga je pronašao neki električar. Pevač je umro predoziravši se heroinom i pucavši sebi u glavu sa svojom sačmarom. Imao je 27 godina.

9. Džimi Hendriks

Džimi Hendriks (Jimi Hendrix) je krajem šezdesetih bio zvezda koja sagoreva. U poslednjim mesecima svog života beži u drogu i alkohol. Umro je 18. septembra 1970. Imao je 28 godina. Autopsija je otkrila da je Hendriks uz veliku količinu alkohola uzeo tablete za spavanje i ugušio se sopstvnim izbljuvkom.

10. Dženis Džoplin

U doba zvanom „seks, droga i rokenrol“ ugasio se život pevačice Dženis Džoplin (Janis Joplin). Uz Džimija Hendriksa i Džima Morisona ona je jedan od simbola hipi razdoblja. Dženis Džoplin je umrla 4. oktobra 1970. u hotelu u Los Anđelesu u 27. godini. Uzrok smrti: predoziranost heroinom u kombinaciji s alkoholom. U južnim državama SAD, southern confort (neki sladunjavi bućkuriš), pominje se kao piće koje je ubilo Dženis Džoplin.

11. Džim Morison

Džim Morison (Jim Morrison) i njegova grupa Doors, trajali su kratko: harizmatični muzičar je ekperimentisao sa svim vrstama droga: LSD, amfetamin i meskalin. Godine 1971. Morison se preselio u Pariz gde je umro jula iste godine u kadi svog apartmana. Uzrok smrti još uvek je sporan, zvanično, radi se o otkazivanju srca. Imao je 27 godina.

12. Rudolf Valentino

Rudolf Valentino (Rudolph Valentino) je bio glumac italijanskog porekla i seks simbol i pop-ikona tridesetih godina prošlog veka. Jedan od najpopularnijih glumaca 1920-ih, zvezda nemog filma. Poznat po filmu „Šeik“ i „Četiri jahača apkolaipse“. Valentino se 15. avgusta 1926. srušio u hotelu Ambasador u Njujorku. Ispitivanje je pokazalo da ima upalu slepog creva i čir u stomaku, što je zahtevalo hitnu operaciju. Operacija je bila uspešna, ali njegovo stanje se pogoršalo zbog upale trbušne maramice, a 21. augusta se pojavila voda u njegovom levom plućnom krilu. U ranim časovima 23. avgusta, Valentino je bio svestan i kratko je razgovarao sa lekarima o svojoj budućnosti, ali je opet pao u komu i umro nekoliko sati kasnije. Njegova smrt u 31. godini života izazvala je histeriju među obožavateljkama. Oko 100.000 ljudi na ulicama Njujorka odalo mu je poslednju poštu.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve