Loader

Krivi krastavci i kvrgave šargarepe

02.jul,16:25

Evropska unija vraća ružno voće i povrće u supermarkete

Nalazite se usred supermarketa, usred Evropske unije i mirno birkate grašak. Jedna mahuna Vam se čini sumnjiva. Otvarate je i – konstatujete da jedno zrno fali! Zovete poslovođu. On Vam se izvinjava i kune se da je to verovatno jedina mahuna u celom supermarketu sa četiri zrna graška. Da bi Vam to dokazao, metodom slučajnog uzorka otvara sledeću mahunu i – pet zrna. Baš kako treba i kako Vam zakon garantuje. Možete da odahnete. Baš kao i poslovođa. Ostatak dana zaposleni u supermarketu pokušavaju da detektuju još nekog «uljeza» sa manje od pet zrna, a Vi (još uvek u blagom šoku) krčkate grašak. Sećate se rođake koja je doživela sličnu neprijatnost kada je konstatovala da njena švargla nije dovoljno zelena i postideli ste se što ste se podsmevali njenom mužu kada je zaključio da je krastavac prve klase bio zakrivljen više od 10 milimetara i to po dužini od 10 centimetara.

E, tako je bilo do danas! Od 1. jula krivi krastavci, ubledele špargle, baš kao i kvrgave šargarepe, beli luk prečnika manjeg od 4 i po i spanać sa peteljkom kraćom od 10 santimetara vraćaju se u supetmarkete Unije. Evropska pravila o minimalnoj veličini i obliku više ne važe za 26 vrsta voća i povrća. Ovom odlukom evrounijske birokrate su konačno zadale udarac kritičarima koji su ih ismevali zbog toga što se opsesivno bave dužinama i veličinama, a povratak ružnih poljoprivrednih kultura u rafove prodavnica opravdan je neoborivim argumentom: «u ovim danima visokih cena, nema smisla bacati hranu samo zato što ne izgleda kako treba». Jabuke, jagode, paradajz i pomorandže, međutim, i dalje moraju da zadovolje kriterijume lepotica da bi se našle u piljarnicama Evropske unije. Doduše, u prometu će se naći i one koje ne odgovaraju estetskim standardima, ali samo ako su im je udarena etiketa – da su «proizvodi namenjeni preradi». Ko kaže da od ružne jagode ne može da ispadne lep džem?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve