Loader

Ko je Bojko Borisov

09.jul,21:55

Bojko Metodiev Borisov, dosadašnji gradonačelnik Sofije rođen je 13. juna 1959. u mestu Bankja. Između 1982. i 1990. zauzimao je različite položaje u bugarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Njegova specijalnost je „Protivopožarna tehnika i bezbednost“, s tom temom je diplomirao u Višoj specijalnoj školi. Od 1985. do 1990. je bio predavač na Višem institutu za školovanje oficira (VIPOND). Napisao je disertaciju na temu „Psiho-fizička priprema operativnog sastava“. Od 1982. do 1990. godine radi u različitim službama u protivpožarnoj komandi u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Nezavisno od toga što je radio samo s vatrogascima smatran je dobrim oficirom i unapređivan je.

Od 1978. se bavio aktivno karateom i bio je trener nacionalnog karate tima Bugarske.

Godine 1990. napušta Ministarstvo unutrašnjih poslova, a 1991. osniva firmu za zaštitu „Ipon-1″ koja osigurava poznate ličnosti kao što su Todor Živkov i Simeon Sakskoburg-gotski.

Od 2001. godine je postavljen za glavnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova i dobija čin pukovnika. Godine 2002. ukazom predsednika Georgija Prvanova postaje general-major, a 2004. je stekao čin general-lajtanta.

U bugarskoj Vikipediji se tvrdi da je Borisov u periodu između 1990. i 2000. godine povezivan s problemtičnim licima iz podzemlja, kao što su Mladen Mihalev-Madžo, Rumen Nikolov-Pašata i drugi, koji su povezani sa specijalnim službama i kontrolišu promet narkotika i prostituciju.

Na nedavnom suđenju u Beogradu Sreten Jocić, Joca Amsterdam je izjavio da je bio pod njegovom zaštitom, što je

Borisov u razgovoru s novinarom „Vremena“ odbacio kao podmetanje, a kao kontra-dokaz naveo da je Joca Amsterdam uhapšen dok je on bio vlast u bugarskoj policiji i da je za njega dobro što su se njegovi protivnici uhvatili tog slučaja.

Na parlamentarne izbore u Bugarskoj 2005. Borisov izlazi na listi Nacionalnog pokreta Simeon drugi (Nacionalno dviženie Simeon Vtori – NDSV). Oktobra 2005. izabran je za gradonačelnika Sofije. Marta 2006. osniva organizaciju Građani za evropski razvoj Bugarske („Graždani za evropejsko razvitie na Blgarija“ – GERB), u kojoj Borisov oficijelno ne učestvuje, ali se smatra neformalnim liderom GERB-a , a formalni lider je Cvetan Cvetanov, koji je bio Borisovljev potčinjeni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a kasnije zamenik gradonačelnika.

Borisov živi u vanbračnoj zajednici s Cvetelinom Borislavovom, koja je predsednica nadzornog saveta investicione banke SIBANK. Bivša supruga Bojka Borisova, Stela je lekarka. S njom Bojko Borisov ima ćerku Venetu, koja se školuje u Los Anđelesu, SAD.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve