Loader

Bojko Borisov osvojio najviše glasova

09.jul,22:12

Prema prvim rezultatima izbora u Bugarskoj, vladajuća Socijalistička partija najveći je gubitnik

Stranka Bojka Borisova, gradonačelnika Sofije, prema prvim procenama odnela je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima koji su održani 5. jula u Bugarskoj.

Za stranku Borisova, Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) glasalo je između 38,5 i 41,8 odsto punoletnih građana Bugarske. Vladajuća Socijalistička partija premijera Sergeja Staniševa osvojila je između 17,11 i 18,5 odsto. Socijalisti bi trebalo da dobiju između 39 i 42 mesta u parlamentu, dok će GERB dobiti između 115 i 117 od ukupno 240 mesta.

Analitičari nagađaju da bi stranka GERB, osnovana pre tri godine, mogla da formira koaliciju sa desničarskom Plavom koalicijom koja je osvojila između 7,5 i 8,2 odsto glasova.

Mnogi građani smatraju da će ovi izbori značajno poboljšati situaciju u zemlji. Bugarsku potresaju koripcionaški skandali a u vreme predizborne kampanje mnogo se pričalo i o kupovini glasova građana jer su neki otvoreno govorili kako bi svoj glas prodali.

Ova zemlja je proglašena za najkorumpiraniju članicu Evropske unije i upravo zbog sveprisutne korupcije uskraćen joj je pristup evropskim fondovima.

Kao najvažniji cilj Borisov je tokom predizborne kampanje isticao borbu protiv korupcije.

Pročitajte biografiju Bojka Borisova.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve