Loader

EP u košarci: A sada Rusi

17.septembar,11:08

Reprezentacija Srbije plasirala se pobedom u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Poljskoj savladavši u poslednjoj utakmici druge faze u Lođu Litvaniju sa 89-79. Posle dosta problema tokom 35 minuta srpski tim je u finišu pokazao da je stara, dobra šuterska škola jugo-basketa i dalje aktuelna. Oni isti igrači koji su u produžetku protiv Turaka promašili svih 12 napada i ostali na nula poena, sada su pogodili sedam poslednjih napada i to svih sedam šutem za tri poena! Litvanci su vodili 70-68 kada je Veličković otvorio seriju trojki, isto je ponovio i kod 75-71 kada su Litvanci opasno pretili da nas pošalju na četvrto mesto. Prvi ga je ispratio Miloš Teodosić (naš najbolji igrač sa 20 poena, 12 asistencija i 4 skoka) za 75-77, potom je Veličković opet pogodio a Teodosić se potrudio da ne zaostane i već je bilo 75-83. Tamo gde su oni stali nastavili su Nemanja Bjelica i na kraju Milenko Tepić. Impresivno.Veličković i kapiten Krstić dali su po 16 poena, Tripković 14, Tepić 13.Najbolji litvanski igrač Linas Kleiza ostao je na samo 11 poena sa ispod 50 odsto šuta iz igre (4/9) što je posledica odlične odbrane.

Litvanci su igrali za svoju košarkašku čast, borili su se kao da im plasman zavisi od ove utakmice, ali srpski tim je konačno „namestio ruku“ i postigao 89 poena, mnogo više nego protiv Španije (66), Slovenije (69), Velike Britanije i Polkjske (po 77) i Turske (64). Pobeda puno znači za moral naših mladih igrača a šuterski festival (14/27 za tri poena, 17/35 za dva) ohrabruje pred meč sa Rusima u četvrtak. Evropski prvaci su jedva stigli do četvrtfinala i ako je do prognoza pobeda Rusa bila bi prilično iznenađenje.

-Čestitam mojim igračima na pobedi i na igri i drago mi je što su pokazali da nisu zaboravili da šutiraju a takođe i da kombinuju jer smo imali 24 asistencije.Respektujemo Ruse, poznajemo ih veoma dobro, nedavno smo igrali i pobedili na turniru u Atini, ali ovo je nova utakmica i nova situacija. Najvažnije je da se što brže oporavimo, zato još večeras putujemo za Katovice-rekao je selektor srspke reprezentacije Dušan Ivković

Raspored utakmica četvrtfinala:

Četvrtak,17.09.

18.15-Rusija-Srbija

21.00-Francuska-Španija

Petak,18.09.

18.15-Slovenija-Hrvatska

21.00-Turska-Grčka

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve