Loader

EP u košarci: Čudo u Katovcima

24.septembar,09:39

Plasmanom u finale na EP u Poljskoj Srbija se vratila na košarkašku mapu Evrope

Ko bi rekao… Srbija je od skromnog učesnika Evropskog prvenstva na kome je kao glavni cilj imala plasman među prvih 6 da bi obezbedila učešće na Svetskom prvenstvu u Turskoj stigla do samog finala.

Posle drmatične utakmice i produžetka u polufinalu savladana je Slovenija 96-92 (79-79,45-45)čime je obezbeđena najmanje srebrna medalja. Protivnik u finalu biće Španija koja se poigrala sa Grčkom pobedivši sa 18 razlike (82-64). Dve selekcije koje su otvorile šampionat u Varšavi u grupi C ponoviće ponoviće tako duel u finalu.

U Varšavi je pobedila Srbija, ovde u Katovicama veće šanse ima Španija, ali nikad ne reci nikad…

Slovenci su dugo „bili u finalu“, nekoliko puta vodili su sa po 10 poena razlike (i na poluvremenu), braća Erazem i Domen Lorbek izgledali su nezadržvi, ali utakmica traje 40, ponekad i 45 minuta. Srbija je u drugom poluvremenu u Milošu Teodosiću pronasla više od lidera, našla je

strelca koji je neustrašivo i nepogrešivo pogađao, a trojku kojom je izjednačio za produžetak (79-79) pamtiće doživotno. Teodosić je dao 32 poena, pogodio 6 od 10 trojki, uhvatio 4 lopte i imao 4 asistencije!

Slovenci su očigledno platili ceh umoru iz meča sa Hrvatskom a imali su i peh da Erazem Lorbek pet minuta pre kraja, posle 25 poena i 10 skokova, napravi petu ličnu grešku i ode na klupu.

Srbija je u Poljskoj postigla veliki, enormno veliki uspeh i njegovi tvorci, selektor Dušan Ivković sa saradnicima i igrači, zaslužuju sve čestitke i jedan topao doček na balkonu Gradske skupštine bez obzira na rezultat finala.

Srbija se definitivno vratila na košarkašku mapu Evrope, a dogodine će, nadamo se, i na kartu sveta.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve