Loader

Eksplozije u „Slobodi“ u Čačku

30.decembar,22:03

Nema žrtava, velika materijalna šteta. Jedna eksplozija godišnje u fabrikama municije u Srbiji

U Fabrici vojne opreme „Sloboda“ u Čačku, u utorak 27. decembra oko 16.25 odjeknula je eksplozija, kada se u odeljenju pirotehnike, odnosno laboracije artiljerijske municije, na presi gde se pakuje municija zapalio deo metka koji se naziva traser. Dopisnik Novosti iz Čačka javlja da je požar u odeljenju pirotehnike izbio u 16.15, da su u 16.20 radnici sami započeli evakuaciju, da je u 16.25 odjeknula prva snažna eksplozija, a kroz nekoliko minuta dve iste jačine od kojih se zatresao bukvalno ceo Čačak, da su u 16.30 ispred kompanije „Slobode“ stigle ekipe hitne pomoći, vatrogasci i policija, da je u 16.35 bila zakrčena Ulica Ratka Mitrovića – a ceo Čačak bio na nogama i da se u 16.40 iz magacina u plamenu čule desetine slabih eksplozija, da je u 17.15 gradska uprava obezbedila autobuse i vozila da evakuišu radnike iz šume koja se nalazi u neposrednoj blizini fabrike. U trenutku izbijanja požara u pogonu za proizvodnju municije bilo je 60 radnika druge smene koji su uspeli da pobegnu iz kruga fabrike u pravcu Jezinskog polja. Oni su kasnije autobusima vraćeni u grad. Ispred fabrike se, nakon eksplozije, okupio veliki broj policijskih, vatrogasnih i devet ekipa hitne pomoći, koje na sreću nisu intervenisale. Svi radnici na vreme su evakuisani, a lekarima se obratilo desetak osoba s lakšim povredama koje su zadobili pri evakuaciji iz fabrike (bežali su kroz žicu), ili zbog pretrpljenog šoka. Više od sto građana uznemirenih eksplozijom i zabrinutih za sudbinu svojih bližnjih sakupili su se ispred fabrike.

Vatra je zahvatila oko 2.000 kvadrata fabričkih prostorija. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić kaže da ne postoji opasnost da se požar iz jednog pogona čačanske fabrike proširi na druge objekte i postrojenja.

Od siline detonacija na okolnim kućama su popucala stakla na prozorima. Kada je 1948. ta fabrika napravljena oko nje nije bilo stambenih objekata, ali se u međuvremenu grad proširio. Celo naselje Jezdina je evakuisano.

Pričinjena je velika materijalna šteta. Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije čekali su da se smire sekundarne eksplozije da bi započeli gašenje požara.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić je rekao da su eksplozije odjekivale u magacinskom delu fabrike, ali je naknadno utvrđeno da je zapravo reč o požaru koji je izbio u pogonu za laboraciju municije i izazvao eksplozije.

U fabrici „Sloboda“ osnovnoj 1948. godine, proizvodi se municija različitog kalibra, upaljači za artiljerijsku municiju, ručni raketni bacači, tromblonske mine i pirotehnička sredstva. Tokom NATO bombardovanja, 1999. godine, uništeno je 85 odsto proizvodnih kapaciteta, ali je po okončanju rata, u naredne tri godine, obnovljen veći deo fabrike. Ministar odbrane Dragan Šutanovac je u toku večeri došao u fabriku „Sloboda“ da bi se upoznao sa razmerama nesreće. Kod kapije „Slobode“ dopisnik Novosti je video i Dobrosava Andrića, generalnog direktora užičkog „Prvog partizana“, u kome je u septembru prošle godine stradalo sedmoro radnika.

Kako javlja dopisnica RTS-a iz Čačka, početkom ove godine u „Slobodi“ su se dogodile dve eksplozije. U eksploziji na odeljenju za izradu kapisli na programu „zolje“, 11. januara, niko nije povređen, a u pogonu pirotehnike, 12. januara, povređena je jedna radnica.

U poslednjih 15 godina u fabrikama municije i magacinima oružja u Srbiji bilo je 14 nesreća u kojima je poginuo 31 radnik, a 50-ak njih je povređeno:

U Fabrici „Grmeč“ u Zemunu , 23. juna 1995. godine, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

U Fabrici „Prva Iskra“ u Bariču, 21. juna 1996. poginulo je dvoje ljudi.

U fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima – 3. decembra 1997. poginulo troje radnika, a dvoje je povređeno.

U Fabrici „Trajal“ u Kruševcu, 25. decembra 2001, nije bilo poginulih u eksploziji, a petoro radnika povređeno.

U Fabrici „Trajal“ u Kruševcu, 25. jula 2002. nije bilo povređenih.

U Čačku, u Fabrici „Sloboda“, 22. januara 2003, troje radnika je povređeno.

Fabrici „Zdravlje“ u Leskovcu, novembra 2003, poginuo jedan radnik.

U pančevačkoj „Utvi“, 2003, povređena su dva radnika.

U Fabrici „Impol Seval“ u Sevojnu 7. juna 2004, povređeno je petoro radnika,

U fabrici „Matroz“ u Sremskoj Mitrovici 18. avgusta 2004, poginulo je dvoje radnika, a povređen jedan radnik.

U Rafineriji nafte u Novom Sadu 24. avgusta 2004, dvoje poginulih.

U vojnom magacinu Kasarne „7. jul“ u Paraćinu 19. oktobra 2006. povređene su 22 osobe.

U barutnom odeljenju „Namenske“ u Užicu, 4. septembra 2009. poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve