Loader

Vikiliks vs. Masterkard

07.jul,01:22

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojavio se u reklami kojom se pozivaju donatori da finansijski pomognu ovoj organizaciji. Ujedno to je i parodija na reklamu Masterkarda, jedne od kompanija koje su blokirale Vikiliksov račun pod pritiskom politike, tvrdeći da je delovanje Vikiliksa protivno zakonu.

U reklami se pojavljuje Asanž koji se trenutno nalazi u kućnom pritvoru u Britaniji, čekajući početak procesa koji se protiv njega vodi zbog navodnog seksualnog napada na dve Šveđanke.

Reklama je zapravo Vikiliksova verzija poznate Masterkardove kampanje „Neprocenjivo“. U njoj se navode veliki troškovi koje je Vikiliks imao od kada je 28. novembra prošle godine objavio više od 251.000 diplomatskih depeša, prepiske između Stejt departmenta i američkih ambasada širom sveta:

Dvadeset telefona pomoću kojih je ostao anoniman – 5000 dolara.

Sudski troškovi u pet zemalja – milion dolara.

Serveri u više od 40 zemalja – 200.000 dolara.

Troškovi kućnog pritvora – pola miliona dolara.

Izgubljene donacije nakon blokade računa – 15 miliona dolara.

„Gledati svet kako se menja kao posledica vašeg rada: Neprocenjivo. Postoje ljudi koji ne vole promene. Za sve druge, tu je Vikiliks“, navodi se u reklami, dok Asanž gleda snimak demonstracija na Bliskom Istoku.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve